Bir kamu hastanesinde çalışan sağlık ekibi üyelerinin ekip çalışmasını algılayışları - Gürdoğan, Eylem Paslı (My University, 2005)
Sağlık ekibi, ortak amaçları sağlıklı ya da hasta bireye ve ailesine en kapsamlı ve kaliteli sağlık bakımının verilmesi olan, değişik sağlık disiplinlerinden üyelerin oluşturduğu bir birliktir. Sağlık ekibinin üyeleri arasındaki ilişkilerin uyumlu ve iletişimin iyi olması verilen hizmetin kalitesini yükseltecek, sağlık hizmeti alanların ve hizmeti sunanların memnuniyetini arttıracaktır. Araştırma, Prof. Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan, hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının, ekip çalışmasına ilişkin görüşlerini ve ekip çalışmasını algılayışlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Veriler tanıtıcı özellikleri, ekip çalışması hakkındaki görüşleri ve ekip çalışması algılayışlarını içeren bilgi formları ile toplanmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, yüzdelik hesaplama, standart sapma, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, Oneway Anova testi, Tukey HSd testi ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Hekimlerin %59.8’i 26-30 yaş grubunda, %76.3’ü erkek, %58’i evli ve %59.2’si uzmanlık öğrencisi, hemşirelerin %38.8’i 20-25 yaş grubunda, %52.7’si bekar ve %47.3’ü sağlık meslek lisesi mezunu, diğer çalışanların %66.7’si 41 yaş ve üzerinde, %88.9’u kadın, %77.8’i evli ve %88.9’u lisans mezunudur. Hekimlerin %89.3’ü, hemşirelerin %59.3’ü ve diğer çalışanların %55.6’sı ekip çalışması konusunda eğitim almamışlardır. Katılımcıların %100’ü sağlık ekibi üyeleri arasında öncelikle hekimin, %99.5’i hemşirenin bulunmasını, hekimlerin %94.7’si sağlık ekibinde lider olmasını ve %83.4’ü bu liderin hekim olmasını gerekli görmüşlerdir. Kurumdaki ekip çalışması yaklaşımı puanı 2.83±01.69 olup orta düzeydedir. Hekimlerin ortalama puanı hemşirelere ve diğer çalışanlara göre yüksektir ve istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlıdır (p<0.01). Elde edilen sonuçlar ışığında; sağlık hizmetlerinde ekip çalışması anlayışını geliştirmek amacıyla öneriler getirilmiştir. A PUBLIC HOSPITAL PERSONNEL’S PERCEPTION OF TEAM WORK

Healthcare team is a collaboration embracing members of various healthcare disciplines with the common purpose of providing comprehensive and high-quality healthcare to the healthy or unhealthy individual as well as his/ her family. A harmonious relation and an optimum communication within this collaboration would enhance the quality of healthcare services given, and increase the satisfaction of not only the receivers but also the giver of these services. The present research is planned descriptively and was carried out with nurses and other healthcare personnel at Prof. Dr. Siyami Ersek Chest, Cardiac and Vascular Surgery Training and Research hospital in order to identify their points of view regarding team work and to define their perceptions of team work. Data were collected by information forms aiming to define descriptive characteristics, points of view regarding teamwork and perceptions of teamwork. Arithmetic percentages, percentage calculations, standard deviation, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, One-way Anova test, Tukey HSd test and Chi-Square tests were used during data analyses. Of the physicians, 59.8% were 26-30 years of age, 76.3% were males, 58% were married and 59.2% were expertise students, while of the nurses 38.8% were 20-25 years of age, 52.7% were single and 47.3% were occupational high school graduates. Of the other personnel, 66.7% were 41 years old or above, 88.9% were females, 77.8% were married and 88.9% had license degrees. 89.3% of the physicians, 59.3% of the nurses and 55.6% of the other personnel had no previous education regarding teamwork. Of the participants, 100% would, first of all, prefer to see a physician in the healthcare team, 99.5% would prefer to see a nurse, with 94.7% defining that healthcare teams should have leader, 83.4% stating that these teams should be lead by physicians. Teamwork approach in the institution had a score of 2.83±01.69, which is mediocre. Physicians’ score was higher than those of nurses and other personnel, with a highly significant statistical significance (p<0.01). In light of the obtained data, suggestions were made to improve teamwork approach within healthcare teams.
Keywords: Hemşirelik; İş Tatmini