Bulgaria’s EU membership process and its effects on Turkish minority - Dokuzoğlu, İlyas (My University, 2010)
Avrupa Birliği’nin genişleme politikasında Doğu Avrupa ülkelerine yaklaşımı söz konusu ülkelerdeki azınlıklar ve azınlık hakları üzerinde olumlu etkilere yol açmış ve onların toplumla entegrasyonunu kolaylaştırmıştır. Her ne kadar Doğu Avrupa’ya genişleme sürecinde AB’nin tutarlı bir azınlık hakları politikası yoktu ise de ve bu konuda ancak son dönemde Lisbon anlaşması ile önemli bir adım atılabilimiş olsa da, Kopenhag Kriterleri ile getirilen demokratik koşulluluk Orta ve Doğu Avrupa Ülkelerini azınlıkların durumularını iyileştirmeye zorlamıştır. Bu tez Bulgaristan’ın Avrupa Birliği üyelik sürecini ve ülkedeki Türk azınlığın konumu dikkate alarak, yukarıdaki ifadenin doğruluğunu ileri sürmektedir. Geçmişte yaşanan sıkıntılar ve zorluklar dikkate alındığında, her ne kadar bazı ciddi sorunlar halen devam etse de, Bulgaristan’ın AB üyelik süreci ülkedeki Türk Azınlığın yaşamını olumlu yönde etkilemiş ve onların ülkenin sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamına entegrasyonunu kolaylaştırmıştır. Bu bağlamda, bu tez ilk olarak demokratikleşme öncesi dönemde Türk Azınlığın durumunu ortaya koymaktadır. Bu dönemde her ne kadar uluslararası konjektür Bulgar hükümetlerinin Türk Azınlığa karşı daha baskıcı politikalar yürütmesini engellese de, özellikle komünist dönemin son yıllarında temel hak ve özgürlük ihlalleri yoğunlaşmıştır. Sonunda, AB üyelik süreci ile doğrudan bağlantılı olarak gerçekleşen demokratikleşme ile Türk Azınlığın temel hakları daimi olarak garanti altına alınmıştır. Ancak bu defa milliyetçi Bulgarlar Türklerin iyileşen yaşam koşullarından ve özellikle siyasal yaşama katılımlarından rahatsız olmuşlardır. Günümüzde Bulgaristan Türkleri geçmiş ile karşılaştırıldığında daha iyi yaşam koşullarına sahiptirler. Ulusal ve uluslararası düzenlemeler ile siyasal, dini ve anadil hakları garanti altına alınmıştır. Bununla birlikte aşırı milliyetçilerin saldırıları, ekonomik ve sosyal zorluklar hala onları rahatsız etmekte ve gelecek planlarını olumsuz etkilemektedir.

The EU’s approach to Eastern Europe within the perspective of the enlargement policy creates a positive influence on the position of minorities and minority rights, and eases their integration into the larger society. Even though EU did not have coherent minority policy during the Eastern European enlargement and has only taken a crucial step recently by Lisbon Treaty towards this aim, democratic conditionality put by Copenhagen criterias forced candidate states to improve the conditions of minorities. The thesis contends that the above statement holds true in the case of Bulgaria’s accession to the EU and the position of the Turkish minority in that country. Considering the hardships and sufferings of the past, democratization and EU membership process in Bulgaria affected Turkish Minority’s life positively and eases their integration to Bulgarian social, economic and political life, although some serious problems are still continuing. In this context, the thesis firstly aims to show the situation of Turkish Minority in pre-democratization era. In this period, even though international conjecture prevented Bulgarian governments to initiate more oppressive policies towards Turkish Minority, especially in the last years of communist era violations against their basic rights and freedoms intensified. Eventually democratization, which was directly linked with the country’s EU membership process, guaranteed basic rights of the Turkish Minority permanently. However, this time nationalist Bulgarians disturbed by the improvement of the living conditions of Turks and particularly the participation of Turks into Bulgaria’s political life. Today Turks of Bulgaria live in better conditions especially comparing to the past. Their political, religious and linguistic (use of mother tongue) rights are guaranteed by internal and international regulations. However, ultra-nationalist attacks, economic and social difficulties are still disturbing them and affected their future plans negatively.
Keywords: Avrupa Birliği; Azınlık Hakları; Azınlıklar_Bulgaristan; Türk Azınlıklar