Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı - Özceviz, Göksu (My University, 2018)
Kuruluşundan bu yana 10 yılı geride bırakan Avrupa Temel Haklar Ajansı(THA) Avrupa Birliği’nin (AB) spesifik olarak temel haklar konusuyla müştagil yegânekurumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süre zarfında yayımladığı görüşleri, raporları,el kitapları, anket şeklindeki araştırmaları ve benzeri çalışmaları ile AB çapında temelhaklar konusuna eğilen THA aynı zamanda özellikle kuruluş aşamasında olmak üzerebirçok eleştirinin odak noktası olmuştur. Başlangıç itibariyle öne sürülen, Avrupa’daikicilik oluşturacağı, AB içerisindeki bürokrasiyi daha da arttıracağı, yetkisinin asliamacını gerçekleştirmesine olanak tanımadığı ölçüde sınırlı olduğu şeklindekisöylemler bu eleştirilerden bazılarıdır. Bu çalışmada THA’ya yöneltilen bütün eleştirilerdikkate alınarak THA; oluşturulma süreci, amaç ve görevleri, kapsamı ve faaliyet alanı,idari yapısı, ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği gibi birçok yöndenayrıntılı olarak ele alınmaya çalışılacak, sahip olduğu ve potansiyel yetkisi incelenecek,AB Antlaşması 7. madde, AB hukuk kuralları oluşturulması ve de Paris Prensipleridoğrultusunda değerlendirilecektir. Nihayetinde THA’ya yönelik eleştiriler dikkatealınarak genel bir değerlendirme yapılacak ve iyileştirme önerileri sunulacaktır.

The European Union Agency for Fundamental Rights, which was established 10years ago, is the only body of the European Union, which is concerned specificallywith fundamental rights. The Agency provides to the EU institutions, bodies, officesand agencies and its Member States, when implementing EU law assistance andexpertise relating to fundamental rights issues in order to support them when they takemeasures or formulate courses of action within their respective spheres of competencesto fully respect fundamental rights. Since its inception in 2007, the Agency, which dealswith fundamental rights across the EU through its opinions, reports, handbooks, surveysand similar works, has confronted many critics. Some of them have survived until now.The focus of the manuscript is, within the context of such critics, to identify theAgency’s scope, scope of its activities, its administrative structure, cooperation withrelated institutions and non-governmental organizations, and to find out the current andpotential competence and to determine the current limitations. After that Agency will bediscussed in three subjects, namely, article 7 of TEU, EU legislative process and theParis Principles. Lastly question of what can be done in order to improve Agency willbe explored.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı; Avrupa Birliği’nde Temel Haklar Koruması; Avrupa Birliği’nde Temel Haklar Koruması European Union Agency for Fundamental Rights; Avrupa Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı İzleme Merkezi; Avrupa Irkçılık ve YabancıDüşmanlığı İzleme Merkezi; European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia; European MonitoringCentre on Racism and Xenophobia; European Union; European Union Agency for Fundamental Rights; Fundamental Rights Protection in the EU; Fundamental Rights Protection in the European Union; Hukuk; Law