Seamless örgü makinelerinde malzeme (iplik)- ilmek uzunluğunun kumaş gramajı üzerine etkileri - Ay, Özdemir (My University, 2005)
Bu çalışmada dikişsiz örme teknolojisinde kullanılan %100 poliamid 6,6 70/ 68/ 2 ipliğinin 5 değişik özellikli üretim kullanılarak SANTONI SM8 TOP2 makinesinde tüp kumaş örülmüş ve bu ürünler temel tekstil testlerinden geçirilerek ilmek-iplik uzunluğunun kumaş gramajı üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada önce üretim ipliği hususuna yer verilmiştir. Bu amaçla poliamid 6,6 70/ 68/ 2 microfilament ipliği yalancı bükümlü ve 5 değişik puntalama sayısı ile üretilmiştir. Araştırmada ikinci aşama olarak bu 5 değişik varyasyondaki ipliğin (60-80-100-120-140 punta) her birinden basic örgüde Santoni SM8 Top2 tipi makinede 3 farklı ayarda (30-50-70 ayar) kumaş üretimi gerçekleşmiştir. Üretimler doğal işletme şartlarında ve aynı makinede makinenin sabit ayarında yapılmıştır. Üretimi yapılan 15 farklı kumaş ve 5 farklı iplik laboratuarda iplik mukavemet, sürtünme dayanımı, pilling, çekme tayini ve ilmek-iplik uzunluğu, testlerine tabi tutularak test sonuçları standartlara göre değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, dikişsiz üretim tekniğinde nylon 6,6 70/ 68/ 2 ipliğindeki değişkenlerin kumaş gramajı üzerine etkisi ortaya çıkarılmış, elde edilen sonuçlar istatistiki olarak değerlendirilmiş ve sonucunda üretime yönelik olarak maddeler halinde ortaya konulmaya çalışılmıştır.

İn this study, single jersey fabric was knitted (plained) in SANTONI SM8 TOP2 machine by using 5 different featured production of the fiber which is usud in the technology of seamless production. The effect of loop-fiber length on the weigth in grams of fiber was increased by applying basic textile tests to these products. Firstly, the subject of production fiber took place in this study. With this aim, poliamid 6,6 70/ 68/ 2 microfilament fiber was produced by false twisted and 5 different point numbers. As the second step in the study, the fabric production was gone into 3 different standarts (30-50-70 standart) in basic plait and in santoni SM8 Top2 type machinefrom each of these fibers with 5 different variations (60-80-100-120-140 frequency of interlazing). The prodictions were carried out under the conditions of naturel operating and in the same machine and in its stable standarts. After applying the endurance, friction endurance, breaking force and elongation at break, textiles-determination of the abrasion resistance of fabrics by the martindale method, determination of fabric propensity to surface fussing and to pilling, fabricsin tests for determination of dimensional change and fiber length tests 15 different fabrics and 5 different fabrics whose productions completed, the results of the tests were evaluated accarding to the standarts. At the end of the reaserch, the effect of variables in nylon 6,6 70/ 68/ 2 fiber on the weight of grams af fabric was revealeted, the results were evaluated statisticaly and in its end, it was tried to expose them in the state of materials for production.
Keywords: Örgü Makineleri; Örgü, Makine; Tekstil Endüstrisi; Tekstil Kumaşları