Beli̇ren yeti̇şki̇nli̇k dönemi̇nde büyüme korkusu ve benli̇k farklılaşma düzeyi̇ni̇n iki̇li̇ ili̇şki̇lerdeki̇ çatışma çözme beceri̇leri̇ne olan etki̇si̇ni̇n incelenmesi̇ - Sabır, Gamze (My University, 2024)
Bu çalışmanın temel amacı büyüme korkusu ve benlik farklılaşması kavramlarının ikili ilişkilerde çatışma çözme becerilerini yordamadaki rolünün incelenmesidir. Ayrıca benlik farklılaşması ve büyüme korkusu arasındaki ilişkinin incelenmesi ve çalışmadaki temel değişkenlerin bazı demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, ilişki türü, ilişki süresi) açısından araştırılması da çalışmanın diğer amaçlarıdır. İlişkisel tarama türündeki bu araştırma için oluşturulan örneklem grubu 18-29 yaş aralığında daha önce romantik ilişki deneyimi olan ya da halihazırda romantik ilişkisi bulunan katılımcılardan oluşmaktadır. Mevcut çalışmaya 221 kadın (%76,7) ve 67 erkek (%23.3) olmak üzere toplam 288 kişi katılım göstermiştir. Bu araştırmadaki veriler 2023 yılı Haziran ve Ekim ayları arasında çevrimiçi ortamda oluşturulan formlar ile elde edilmiştir. Araştırmadaki veriler kişisel bilgi formu, büyüme korkusu ölçeği, benliğin farklılaşması envanteri, romantik partner çatışma ölçeği aracılığı ile elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel açıdan analiz edilebilmesi için IBM SPSS Statistics 22 paket programından yararlanılmıştır. Çalışmada yararlanılan ölçeklerin iç tutarlılık değerleri incelenmiştir. Araştırmanın amaçlarına uygun olarak pearson momentler çarpımı korelasyonu, çoklu regresyon analizi, bağımsız grup t testi tekniği, tek yönlü varyans analizi (anova) tekniği, kruskal wallis-h testi, levene testi, post-hoc (scheffe, dunnett t3, tukey hsd, bonferroni) testleri uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların büyüme korkusu ve benlik farklılaşma düzeyi arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler görülmüştür. Büyüme korkusu düzeyleri ile uzlaşma ve kaçınma stileri arasında negatif yönde; etkileşimsel tepkisellik, uzaklaşma, baskınlık, boyun eğme stilleri arasında ise pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Katılımcıların benlik farklılaşma düzeyi ile uzlaşma stili arasında pozitif yönde; kaçınma, etkileşimsel tepkisellik, uzaklaşma, baskınlık ve boyun eğme stilleri ile ise pozitif yönde anlamlı ilişkiler elde dilmiştir. Katılımcıların uygulanan ölçeklerden aldıkları puanlarda sosyodemografik gruplara göre bir farklılaşma olup olmadığını incelemek amacıyla testler yapılmıştır. Uygulanan testler sonucunda benlik farklılaşması, kaçınma ve boyun eğme puanlarında erkek katılımcıların kadın katılımcılardan daha yüksek puanlar aldığı görülürken baskınlık puanlarında ise kadınlar erkeklere göre daha yüksek puanlar almıştır. Yaş grupları arasında yapılan incelemelere göre katılımcıların yaş aralığı arttıkça büyüme korkusu düzeyinin azaldığı görülmektedir. İlişki türü gruplarındaki büyüme korkusu düzeyleri karşılaştırıldığında ise flört ilişkisine sahip katılımcıların evli katılımcılara göre daha çok büyüme korkusu yaşadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların ilişki süresi arttıkça büyüme korkusu düzeyinin düştüğü sonucun ulaşılmıştır.

The main purpose of this study is to examine the role of fear of growth and self-differentiation in predicting conflict resolution skills in bilateral relationships. In addition, examining the relationship between self-differentiation and fear of growth and examining the main variables in the study in terms of some demographic variables (gender, age, education level, relationship type, relationship duration) are other aims of the research. The sample group created for this relational survey type research consists of participants between the ages of 18-29 who have had previous romantic relationship experience or are currently in a romantic relationship. A total of 288 people, 221 women (76.7%) and 67 men (23.3%), participated in the current study. The data in this research was obtained through forms created online between June and October 2023. The data in the research were obtained through a personal information form, fear of growing up scale, differentiation of self inventory, and romantic partner conflict scale. IBM SPSS Statistics 22 package program was used to analyze the data obtained in the study statistically. Internal consistency values ​​of the scales used in the study were examined. In accordance with the purposes of the research, Pearson Product Moment Correlation, Multiple Regression Analysis, Independent Group t-Test Technique, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) Technique, Kruskal Wallis-H Test, Levene Test, Post-hoc (Scheffe, Dunnett T3, Tukey HSD, Bonferroni) ) tests were applied. According to the results of the research, negative significant relationships were observed between the participants' fear of growth and their level of self-differentiation. There is a negative correlation between growth fear levels and compromise and avoidance styles; There are positive significant relationships between interactional reactivity, distancing, dominance and submission styles. There was a positive correlation between the participants' level of self-differentiation and compromise style; Positive significant relationships were obtained with avoidance, interactional reactivity, distancing, dominance and submission styles. Tests were conducted to examine whether the scores the participants received from the applied scales differed according to sociodemographic groups. As a result of the tests, it was seen that male participants received higher scores than female participants in self-differentiation, avoidance and submission scores, while women received higher scores than men in dominance scores. According to the analysis made between age groups, it was found that as the age range of the participants increased, the level of fear of growing up decreased. When the levels of fear of growing up in relationship type groups were compared, it was determined that participants in a dating relationship experienced more fear of growing up than married participants. In addition, it was concluded that as the duration of the participants' relationship increased, their fear of growing up decreased.
Keywords: Adolescent psychology; Beliren yetişkinlik; benlik farklılaşması; büyüme korkusu; conflict resolution styles in bilateral relationships; Developmental psychology; Emerging adulthood; Ergenlik psikolojisi; fear of growing up; Gelişim psikolojisi; ikili ilişkilerde çatışma çözme stilleri; self-differentiation