MİLLİ BİSİKLETÇİLERDE DAYANIKLILIK İLE İLİŞKİLİ ACTN3 rs1815739, ACE rs1799752, IL-6 rs1800795, MCT1 rs1049434 GEN POLİMORFİZMLERİNİN DAĞILIMLARININ ARAŞTIRILMASI - TUĞBA KAMAN (My University)
Günümüzde atletik performansa etki ettiği düşünülen pek çok genetik marker vardır. Çalışmamızda bu genetik markerlerden ACTN3 rs1815739, ACE rs1799752, IL-6 rs1800795 ve MCT1 rs1049434’ün milli sporcularda incelenmesi ve sedanter kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 30 Türk Milli Bisikletçi ve 30 sedanter birey olmak üzere 60 gönüllü katılımcı yer almıştır.Yaş ve cinsiyet dağılımlarına göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlılık saptanmamıştır (p>0,05). Türk milli bisikletçilerde ACTN3 rs1815739, ACE rs1799752, IL-6 rs1800795 ve MCT1 rs1049434 polimorfizmleri ve allel dağılımları karşılaştırıldığında ACTN3 rs1815739 polimorfizminin milli bisikletçiler ve kontrol grubu arasında genotip açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptandı (p= 0,022). Bu anlamlılığın ise RX (p= 0,041) genotipinden kaynaklandığı belirlendi. Ancak ACTN3 rs1815739 allel dağılımlarına bakıldığında ise çalışma grubu ve kontrol grubu arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p = 0,272). Ayrıca cinsiyetler arası çalışma ve kontrol grubu genotip ve allel dağılımları yönünden karşılaştırıldığında, ACTN3 rs1815739 genotip dağılımının (p=0,019) kadın sporcularda istatiksel olarak anlamlı olduğu, allel dağılımında anlamlı bir farklılık olmadığı, erkek sporcularda hem genotip hemde allel dağılımları açısından istatiksel anlamlılık saptanmadığı belirlenmiştir. ACE rs1799752 polimorfizminde ise çalışma grubu ve kontrol grubu arasında genotip (p= 0,543) ve allel (p =1,000) dağılımı açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadığı, ancak hem çalışma grubu hem kontrol grubunda D allel dağılımının (% 64) daha yüksek olduğu dikkat çekmektedir. Cinsiyetler arası ACE rs1799752 genotip ve allel dağılımlarında da istatiksel anlamlılık saptanmamıştır. IL-6 rs1800795 polimorfizminde de çalışma ve kontrol grubunda genotip (p= 0,230) ve allel (p =0,680) dağılımı açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadığı, ancak hem çalışma grubu (% 75 ) hem de kontrol grubunda (% 72 ) G allel dağılımının daha yüksek olduğu dikkat çekmektedir. IL-6 rs1800795 genotip ve allel dağılımları cinsiyetler arası değerlendirildiğinde kadın ve erkek sporcularda istatiksel olarak anlamlılık saptanmamıştır. MCT1 rs1049434 polimorfizminde çalışma grubu incelendiğinde sporcu ve kontrol grubunun genotipleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı (p=0,001). Bu anlamlılığın ise AA (p= 0,008) ve AT (p= 0,042) genotiplerinden kaynaklandığı belirlendi. Ancak gruplar allel dağılımları açısından karşılaştırıldığında ise çalışma ve kontrol grupları arasında istatiksel olarak anlamlılık saptanmadı (p =0,196). MCT1 rs1049434 genotip dağılımı kadınlarda (p=0,048) ve erkeklerde (p=0,008) istatiksel olarak anlamlı bulunmuş, allel dağılımları açısından ise anlamlılık saptanmamıştır. Çalışma grubu bisiklet yol yarış sürelerine göre cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmış ve kadınların bisiklet yol yarış süresi erkeklerden yüksek bulunmuştur (p=0,001). BMI ölçümleri ile 45 km bisiklet yol yarış süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Çalışma grubu ACTN3 rs1815739 ve ACE rs1799752 genotip ve allel dağılımlarına göre BMI ve 45 km yol yarış süreleri değerlendirildiğinde istatiksel olarak anlamlılık saptanmamıştır. Yine IL-6 rs1800795 genotip dağılımları 45 km yol yarış süreleri değerlendirildiğinde ise istatiksel olarak anlamlılık saptanmamış, ancak allel dağılımları ile yol yarış süreleri arasında istatiksel olarak anlamlılık saptanmıştır (p=0,016). IL-6 rs1800795 genotip ve allel dağılımları BMI ölçümleri ile değerlendirildiğinde ise istatiksel olarak anlamlılık saptanmamıştır. MCT1 rs1049434 polimorfizmi genotip dağılımlarına göre A/ A ve T/ T genotip dağılımlarına sahip sporcu sayısı yetersiz olduğundan 45 km bisiklet yol yarış süreleri ve BMI ölçümleri ile karşılaştırılarak değerlendirilememiştir. MCT1 rs1049434 allel dağılımlarına göre 45 km bisiklet yol yarış süreleri ve BMI ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır.ACTN3 rs1815739 ve ACE rs1799752 gen polimorfizmi açısından Türk toplumuna ait yeteri kadar çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamız IL-6 rs1800795 ve MCT1 rs1049434 polimorfizmi açısından milli bisikletçilerde yapılan ilk çalışma olduğu için önem teşkil etmektedir. İstatistiksel olarak anlamlılık gösteren polimorfizmler, ileride farklı aday genlerinde araştırılması ile oluşturulabilecek “Spora Yatkınlık Genetik Paneli” nin temelini oluşturması planlanmaktadır. Bu çalışma aynı zamanda, bu aday genler hakkında toplumumuz için veri kaynağı oluşturulmasına öncülük edecektir.

There are many genetic markers that are thought to influence athletic performance as of today. Our study aimed to compare ACTN3 rs1815739, ACE rs1799752, IL-6 rs1800795 and MCT1 rs1049434 polymorphisms between of elite cyclists and sedanter control group. In our study, 60 volunteer participants including 30 Turkish national cyclists and 30 sedanter individuals participated.There was no statistically significant difference between groups according to age and gender distribution (p>0,05). When the ACTN3 rs1815739, ACE rs1799752, IL-6 rs1800795 and MCT1 rs1049434 polymorphisms and allele distributions of Turkish National Bicyclists and sedentaries were compared, it was found that ACTN3 rs1815739 polymorphism was statistically significant difference between national cyclists and control group (p = 0,022). This significance was determined from the genotype RX (p = 0.041). However, there was no statistically significant difference between the two groups when allele distributions of ACTN3 rs1815739 were examined (p = 0.272). In addition, when the intergroup gender and control group were compared in terms of genotype and allele distributions, it was determined that ACTN3 rs1815739 genotype distribution (p = 0,019) was statistically significant in female athletes and there was no significant difference in allele distribution and statistical significance was not found in male athletes şin terms of genotype and allele distributions. When the genotype and allele distributions of ACE rs1799752 polymorphism were examined, there was no statistically significant difference between the cyclists and sedantaries in terms of genotype (p = 0,543) and allele (p = 1,000) distribution, but the D allele distribution in both study group and control group is more higher. There was no statistical significance in genotype and allelic distributions of ACE rs1799752 between sexes. When polymorphism genotype and allele distributions of IL-6 rs1800795 polymorphism were examined, there was no statistically significant difference in genotype (p = 0,230) and allele (p = 0,680) distribution in two groups, but G allele was found as 75% in cyclists and 72% in controls. When the genotype and allele distributions of IL-6 rs1800795 were evaluated between sexes, statistical significance was not found in male and female athletes. When the MCT1 rs1049434 polymorphism genotype and allele distributions were examined, the difference between the genotypes of the study group and the control group was found to be statistically significant (p = 0.001). This significance was determined by the genotypes AA (p = 0.008) and AT (p = 0.042). However, when the groups were compared in terms of allelic distributions, no statistically significant difference was found between study and control groups (p = 0,196).The genotype distribution of MCT1 rs1049434 was statistically significant in women (p = 0,048) and in men (p = 0,008) and no significant difference was found in terms of allele distributions. There was a statistically significant difference between genders according to cycle cycling duration of the study group and female cycling road race duration was higher than male (p = 0.001). There was no statistically significant relationship between BMI measurements and 45 km cycling race times. No statistical significance was found when BMI and 45 km race times were evaluated according to ACTN3 rs1815739 and ACE rs1799752 genotype and allele distributions. When IL-6 rs1800795 genotype distributions and 45 km race duration were evaluated, statistical significance was not detected but statistically significant between allele distributions and road race times (p = 0.016). When the IL-6 rs1800795 genotype and allele distributions were assessed by BMI measurements, no statistical significance was found. MCT1 rs1049434 polymorphism was not assessed by comparison with 45 km bicycle race times and BMI measurements, as the number of athletes with A / A and T / T genotype distributions was insufficient by genotype distributions. There was no statistically significant difference between cycle lengths of 45 km and BMI measurements according to MCT1 rs1049434 allele distributions. There are very few data including Turkish subjects regarding ACTN3 rs1815739 and ACE rs1799752 gene polymorphisms. Our study is important in the terms of polymorphism of IL-6 rs1800795 and MCT1 rs1049434, as this study is the first study of these polymorphisms in Turkish elite cyclists. Statistically significant polymorphisms will form the basis of the Genetic Predisposition to Sports Panel, which can be created by researching different candidate genes different athletes in future. This study will also lead to the creation of a data source for our community about these candidate genes.
Keywords: ACE; ACTN3; Bicycle Sport; Bisiklet Sporu Polymorphisms; IL-6; MCT1; Polimorfizim; Spor Genetiği ACTN3; Sport Genetics