İşletmelerde oran analizi yoluyla finansal performans ölçümlemesi ve bir uygulama - Yılmaz, Uğur (My University, 2009)
Otomotiv, Finansal Analiz, Mali Tablo Analizi, Oran Analizi, Finansal Performans, Performans Ölçümleme, Kurum Karnesi, Dengeli Ölçüm Kartı, Balanced Scorecard

İŞLETMELERDE ORAN ANALİZİ YOLUYLA FİNANSAL PERFORMANS ÖLÇÜMLEMESİ VE BİR UYGULAMA İşletmeler faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan sonuçları değerlendirerek ne kadar başarılı olduklarını bilmek isterler. Günümüzde işletmelerin yoğun rekabet ortamında faaliyetlerinin sonucunda ettiği kar yada zarar işletmenin ekonomik devamlılığı için çok önemli olmakla birlikte sadece kar ve zarara odaklanmak işletme performansını değerlendirilmesinde yetersiz kalabilmektedir. Sonuçların doğru değerlendirilmesi işletmelerin gelecekteki stratejik hedeflerini planlamada çok önemli bir paya sahiptir. Bununla birlikte bu sonuçları mikro ve makro düzeyde takip eden bir çok çıkar grubu vardır. Bu değerlendirmeleri yaparken çeşitli performans ölçümleme sistemlerinden faydalanırlar. Bu ölçümlemeler finansal ölçümler, finansal olmayan ve yönetim muhasebesi temelinde ölçümler olarak şekillenir ve stratejik hedeflerle neden-sonuç yada etki-tepki yoluyla ilintilendirilir. Bu ölçümlemeler kısa dönemli, geçmişe dönük, tarihi kesin verileri ele alarak yapılan değerlendirmeler olduğu gibi gelecekteki gerçekleşecek sonuçlara yön verici, tahmine dayalı veriler ve hedefler setini gözönünde bulundurarak yapılan değerlendirmeler de olabilir. Bu çalışmada performans ölçümleme sistemleri anlatılmış otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye ihracatında önemli paya sahip olan iki firmanın mali tablorı oranlar yöntemi ile analiz edilmiş farklılaştıkları, benzeştikleri yönler değerlendirilmeye çalışılmış, sebepleri, sonuçları üzerine yorum getirilmiştir. Automotive, Financial Analysis, Financial Ratios, Finance, Performance Measurement, Balanced scorecard ABSTRACT FINANCIAL PERFORMANCE MEASUREMENT OF ENTITIES BY RATIO ANALYSIS AND AN IMPLEMENTATION The entities want to know how succesful they are by evaluating the outputs of the operational activities. Focusing only on profit or loss framework as performance measure is not satisfactory but also, profit or loss gained as a result of operational activities has major significance on economic continuity. Evaluation of results effectively has fundamental aspect for planning subsequent strategic objectives of entities. Besides, many interest groups pursue these results on micro and macro basis. Various performance measurement systems are used for evaluation. These measurement systems occurs as financial performance measures, non-financial performance measures and management accounting based performance measure. These measures are correlated between these measures. These evaluations conducted with measures could both be short termed, retrospective, historical definite datas and be able to guide subsequent events, be depending on forecasts and be a set of objectives. Within this study,performance measurement systems are told. Financial statements of the two entities operating in automotive sector which has majority on Turkey’s export volume is investigated in accordance with ratio analysis method. Comments are made on results, similarities, differences of the two entities on cause and effect basis.
Keywords: Finans_İşletmeler; Finansal Performans; İşletmecilik