Verileri yok etmeme suçu (TCK m.138) - Selek, Ozan (My University, 2018)
“Verileri Yok Etmeme Suçu” başlıklı yüksek lisans çalışmamız, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde kişisel veri kavramının tanımı, hukuki niteliği, unsurları ile kişisel veri hakkındaki ulusal ve uluslararası düzenlemelerden bahsedilmiş, kişisel veri, mahremiyet ve özel hayat kavramları arasındaki ilişkiden söz edilmiştir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak kişisel veri ihlallerinin artması sebebiyle kişisel verileri korumak zorunlu hale gelmiştir. Bu sebeple yine Birinci Bölümde “Kişisel Verileri Niçin Korumalıyız?“ sorusuna cevap aranmıştır.İkinci Bölümde ise TCK’nın 138’nci maddesinde yer alan “verileri yok etmeme suçu” bilimsel esaslara göre incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda öncelikle TCK’da yer alan Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Suçlar (TCK m.135-136-138) hakkında genel bir bilgi verilmiş, ardından verileri yok etmeme suçunun unsurları değerlendirilmiştir. Ayrıca 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununda da verilerin yok edilmesiyle ilgili olarak ihdas edilen yeni bir suç tipi de bu bölümde incelenmiştir. Kanunun 17/ 2’nci maddesinde suçun unsurları belirlenmiş, yaptırım konusunda ise TCK’nın 138’inci maddesine yollama yapılmıştır. Son dönemde popüler olan unutulma hakkına da “suçla korunan hukuki değer” başlığı altında yer verilmiştir. Son olarak, kişisel verilerin saklanması veya yok edilmesiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına değinilmiştir.

ABSTRACTOur master thesis entitled The Crime of Destruction of Data” consists of two chapters. In the first chapter, the definition of the concept of personal data, its legal character, its elements, both national and international regulations about personal data are mentioned. The relationship among the concepts of personal data, privacy and confidentiality is discussed. The increase of the personal data violations that depends on technological progress has made protection of personal data compulsory. For this reason, in the first chapter, an answer is searched for the question Why should we protect personal data?.In the second chapter, The Crime of Destruction of Data in Article 138 of the TCC(Turkish Criminal Code) is analyzed. To begin with, general information about the offenses against the protection of personal data on TCC (Art. 135-136-138) is given and elements of the Crime of Destruction of Data are examined. Furthermore, a new type of offense that was established about destruction of data in Personal Data Protection Law No. 6698 entered into force on 7th July, 2016 is analyzed. In the Article 17/ 2 of the Law, elements of the offense were determined, and as sanction it referred to TCC Art. 138. The right to be forgotten which is recently popular is also pointed under the title Legal Value Protected by Offense. Lastly, decisions of European Court of Human Rights about the keeping or deleting of personal data are mentioned.
Keywords: Bilgisayar güvenliği; Ceza yargılaması; Computer security; Confidentiality; Criminal procedure; Data protection; Destruction of Data; Kamu hukuku; Kişilik Hakkı; Kişisel Veri; Law and legislation; Mahremiyet; Özel Hayat; Özel hayatın korunması; Personal Data; Personal Rights; Privacy; Privacy, Right of; Public law; Right to be forgotten; Turkey; Türkiye; Unutulma Hakkı; Veri koruma; Verileri Yok Etmeme; Yasa ve yasama