Karşılaştırmalı refah devleti analizi : küreselleşme, işgücü piyasaları ve toplumsal cinsiyet temelinde - Beken, Hikmet Gülçin (My University, 2013)
KARŞILAŞTIRMALI REFAH DEVLETİ ANALİZİ- KÜRESELLEŞME, İŞGÜCÜ PİYASALARI ve TOPLUMSAL CİNSİYET TEMELİNDE Bu çalışmanın amacı, refah devletinin yaşadığı değişim ve dönüşümü açıklamaya çalışmaktır. Refah devletine yönelik bu analiz, Uluslararası Politik İktisat disiplini içerisinde değerlendirilecektir. Refah devletini sınıflandırmaya ilişkin çeşitli çalışmalar bulunmakla birlikte, bu çalışmadaki temel referans noktasını G.Esping-Andersen’in Refah Kapitalizminin Üç Dünyası çalışması oluşturmaktadır. G.Esping-Andersen’in çalışmasına yönelik eleştirilerin başında toplumsal cinsiyet konusunun eksik bırakılması gelmektedir. Refah devletinin içerisinde ele alındığı bağlam olan Uluslararası Politik İktisat disiplini de toplumsal cinsiyeti dışarıda bırakması nedeniyle eleştirilere tabi olmuştur. Eksik kalan bu noktalardan hareketle, refah devletinin değişimi, toplumsal cinsiyet ilişkileri üzerinden gösterilmeye çalışılmıştır. Refah devletinin varlığı ve mevcudiyeti için baskı unsuru olan, içsel ve dışsal faktörlere yer verilmiştir. Refah devleti için sorunların kaynağında yer alan bu faktörler, daha detaylı bir şekilde piyasa-devlet-toplumun etkileşimi üzerinden incelenmiştir. Refahın temel dayanaklarını oluşturan üç analiz düzeyi (piyasa- devlet-hanehalkı) yaşadıkları değişim ve dönüşüm üzerinden anlamlandırılmaya çalışılmıştır. İşgücü piyasaları ve toplumsal cinsiyete ilişkin politikalar, bu anlamlandırmayı değerlendirmek açısından tercih edilmiştir. İş gücü piyasaları; aktif iş gücü piyasası ve güvenceli esneklik uygulamaları özelinde ele alınmıştır. Toplumsal cinsiyet ilişkileri ve kabulleri de, refah devletinin çalışma ve aileye ilişkin politikalarının anlaşılmasında belirleyici olmaktadır. Refah devletinin karşılaştığı krizler ve baskılarla mücadele etmedeki başarısı; aile-piyasa ve devlet şeklindeki üçlü yapıyı içeren politika önerileri ve uygulamaları ile mümkün olabilecektir. Refah devletinin gelecekteki varlığı, bahsedilen tüm baskı unsurlarını ve kaynaklarını yönetebilme becerisine bağlı olacaktır.

COMPARATIVE WELFARE STATE ANALYSIS- BASED ON GLOBALISATION, LABOUR MARKETS GENDER- The aim of this study is to explain the change and transformation of the welfare state. This analysis about the welfare state is evaluated inside the discipline of International Political Economy. There are several studies in order to classify the welfare states, but the reference point of this study is the research of G.Esping-Andersen,which is known, as Three Worlds of Welfare Capitalism. The main critics of Three Worlds of Welfare Capitalism is that it is gender-blind. The context of International Political Economy is also gender-blind. Due to these shortcomings, this study tries to show the change of welfare state based on the gender relations. The internal and external factors which are the main challenges for the existence of welfare state are shown in this study. These factors are particularly analysed based on the interaction between state-market-society. Therefore, the analysis of these three welfare pillars is also important. In order to analyse the change that the welfare state has experienced, this study prefers to examine the labour market and gender policies. The labour market policies are exemplified as active labour market policies and flexicurity policies.Gender roles and relations are also indicative in order to understand the policies of family and work that the welfare state applied. The success of the welfare state depends on the policy measures which involve the three pillars of welfare. The future viability of the welfare state depends on the ability of managing all challenges and pressures it has been facing.
Keywords: İş Gücü; Küreselleşme; Refah Devleti; Uluslararası Ekonomik İlişkiler