Divrik’li Muhammed B. İbrahim ve El-Muvaddıhu’l-Vefiyy (Şerhu’l-Avamili’l-Cedid) adlı eseri (inceleme ve tahakik) - Taşcı, Ahat (My University, 2003)
Soyadı : Ahat Taşcı lahiyat Arap Dili ve Belagatı Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Ağustos 2003 Muhammed, Muvaddıhu'l-Vefiyy, Avamil, Nahiv.

Çalışmamızdaki amacımız Arap Dili ve Belagatı açısından önemli bulduğumuz bu eseri ilim alemine sunmak idi. Konumuz Divrik'li Muhammed b. İbrahim ve el-Muvaddıhu'l-Vefiyy (Şerhu'l-Avâmili'l-cedid) adlı eserinin inceleme ve tahkikidir. Üzerinde çalıştığımız bu eser İmam Birgivî'nin (981/ 1573) Arap Gramerine dair kaleme aldığı özet bir çalışma olan Avâmil isimli eserinin şerhidir. Divrik'li Muhammed b. İbrahim, XVIII. yy. ortalarında Tekirdağ'da müftülük yapmıştır ve ayrıca Süleymâniye Medresesi (II.) hocalarındandır. Çalışmamızın giriş bölümünde dönemin ilmî ve ictimâî durumunu ele alarak Arap grameri hakkında gerekli gördüğümüz bazı özet bilgiler verdik. Birinci bölümde müellifi, ikinci bölümde eseri tanıttık. Üçüncü bölümde ise tespit ettiğimiz müellif nüshasını esas alarak gerekli gördüğümüz diğer iki nüsha ile de karşılaştırıp şerhi tahkikli olarak takdim ettik. ABSRACT Announcing of the author's important work to the world of science was aimed in this work. The author Muhammed b. İbrahim and his work are very important in the Arabic Language and Meteoric area. My subject is the author Muhammed b. İbrahim who is from Divrik and his el-Muvaddıhu'l-Vefiyy (Şerhu'l-Avâmili'l-Cedîd) titled work. His work is an explanation on the work of İmam Birgivi (981/ 1573) which is titled Avâmil. The author was mufti in Tekirdağ in the middle of the XVIII th. Century. He worked as a teacher in the Süleymâniye Medresesi (II nd.). We presented a summary about science and social life at the beginning of this work. Also we gave some of the brief knowledge's on Arabic grammar in the first chapter the author and his work were introduced in the second chapter. The last one was left to investigation. Our investigation is based on the main manuscript of the author.
Keywords: Arap Grameri; Divrikli Muhammed