Kadın ve göç bağlamında anı ve bellek : bir arşivleme yöntemi olarak sanat yapıtı - Aydın, Esra (My University, 2022)
Soyadı : Esra AYDIN Anasanat Dalı: Resim Anasanat Dalı Resim Prof. Sevil SAYGI Tez Türü ve Tarihi: Sanatta Yeterlik, Haziran 2022 Kadın Belleği, Arşiv, Sözlü Tarih, Video Röportaj, Diorama ÖZET KADIN VE GÖÇ BAĞLAMINDA ANI VE BELLEK: BİR ARŞİVLEME YÖNTEMİ OLARAK SANAT YAPITI Sözlü tarih çalışmalarıyla beraber hızlanan bellek araştırmaları sonucunda otobiyografik anlatımlar ulusal tarihin içerisinde de yer almaya başlamıştır. Özellikle kadın belleğine ilişkin yapılan araştırmalar ve arşivler yüzyıllar boyunca tarih içerisinde yer edinememiş kadınları bu alanda görünür hale getirmiştir. Kadın anı söylemlerinde yaşanmış göç hikayelerinin anlatılması hem sosyolojide hem de feminist tarihte diaspora kadınlarının sorunlarının daha derin bir perspektiften incelenmesini olanaklı kılmıştır. Bu araştırmada yabancılaşma, entegrasyon, dil ve kimlik gibi birçok konuda sorunlar yaşayan göçmen ailelerde, özellikle kadınların karşılaştıkları sorunlara toplumsal cinsiyet bağlamında dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Ayrıca 1968’de Almanya’ya işçi göçü ile gitmiş kendi aile üyelerimden kadınlarla yapmış olduğum görüşmeler sonucunda röportaj arşivleri oluşturulmuş ve kadın anı söylemleri üzerinden sanatsal üretimler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın kuramsal altyapısında ise özellikle de çağdaş sanattaki video ve fotoğraf gibi medyumların yapay bellek aracı olarak kullanımlarına, göç etmiş kadın sanatçıların üretimlerine ve göç arşivlerinin ya da kadın belleğinin sanat pratiklerinde nasıl ele alındığına dair örnekler incelenmiştir.

Name and Surname: Esra AYDIN Art Major: Art Painting Departmant Program: Art Painting Program Thesis Prof. Sevil SAYGI Type of Thesis and Date: Proficiency in Art, June 2022 Immigration, Female Memory, Archive, Oral History, Video Interview, Diorama ABSTRACT REMEMBRANCE AND MEMORY IN THE CONTEXT OF WOMAN AND IMMIGRATION: WORK OF ART AS AN ARCHIVING METHOD As a result of memory research that gained pace along with oral history studies, autobiographic narratives have started to be included in national history. Particularly studies conducted on female memory and archives have rendered women who could not find a place for themselves in history for centuries more visible in this field. Narration of experienced immigration stories in female remembrance discourses has made it possible for the problems of diaspora women to be examined from a deeper perspective both in sociology and feminist history. In the present study, it was aimed to draw attention to the problems encountered by especially women in immigrant families that experience difficulties in many issues such as alienation, integration, language, and identity in the context of gender. In addition, as a result of the interviews held with the women from the author’s own family who migrated to Germany as Gastarbeiter, interview archives were formed, and artistic productions were created over female remembrance discourses. Regarding the study’s theoretical background, examples on the use of media such as video and photograph as an artificial memory tool especially in modern art, the productions of immigrant female artists, and how immigration archives of female memory are handled in art practices were analyzed.
Keywords: Archive; Arşiv; Art; Diorama; Diorama Immigration; Emigration and immigration; Female Memory; Fine arts education; Göç; Göç ve göçmenlik; Güzel sanatlar eğitimi; Kadın Belleği; Kadınlar; Oral History; Sanat; Sözlü Tarih; Video Interview; Video Röportaj; Women