Hastane bilgi sistemlerinin önemi ve özel bir hastane çalışanları üzerinde uygulama - Onaran, Berru (My University, 2019)
Hastane bilgi sistemlerinin önemi ve faydalarına dair sağlık çalışanlarının görüşlerinin incelendiği çalışma, İstanbul İlinde yer alan özel bir sağlık kurumunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Işık ve Akbolat (2010)’ın çalışmasında kullanmış olduğu anket soruları, tarafından gerekli iznin alınarak, çalışmanın amacına uygun olarak düzenlenmiştir ve ölçek olarak kullanılmıştır. Çalışmanın amacı sağlık çalışanlarının bilgi teknolojileri ve hastane bilgi sistemi kullanım becerilerinin yanı sıra hastane bilgi sisteminin sağlık kuruluşuna sağladığı faydalara ilişkin çalışanların düşüncelerini ortaya koymaktır. Hastanede çalışanların çalıştıkları bölümde bilgi teknolojilerinin kullanımını faydalı bulup bulmadığını, teknolojik araçların kullanım yeterliliklerini, hastane bilgi sistemleri modüllerinin ne kadar etkin kullanıldığını da araştırmaktır. Analizler neticesinde sağlık çalışanlarının hastane bilgi sistemlerine yönelik faydalara ilişkin algıları ile teknolojik araçlara yönelik kullanım yeterlilik düzeylerinin sosyo-demografik özelliklere göre farklılaştığı tespit edilmiştir.

This study examines the opinions of healthcare workers about the importance and benefits of hospital information systems. It was conducted in a private health institution in Istanbul. In the study, the questionnaires used by Işık and Akbolat (2010) in their study were obtained in accordance with the purpose of the study by obtaining the necessary permission and used as a scale. The aim of this study is to reveal the opinions of health care workers about the information technology and hospital information system usage skills as well as the benefits of the hospital information system to the health institution. The aim of this study is to investigate whether the hospital staff find the use of information technologies useful in the department where they work and how effectively the hospital information systems modules are used in addition to the adequacy of the technological tools of the employees. As a result of the analyzes, it was determined that health workers' perceptions about the benefits for hospital information systems and the proficiency levels of using technological tools differ according to socio-demographic characteristics.
Keywords: Bilgi Sistemi; Hastane Bilgi Sistemi; Hastaneler, Özel; Health; Hospital Information System; Hospitals, Private; Sağlık; Technological Tools; Teknolojik Araçlar Information System