Yeni medya teknolojileri ve halkla ilişkiler - Karabulut, Nejla (My University, 2008)
“Yeni Medya Teknolojileri ve Halkla İlişkiler” başlıklı bu çalışmada, esas olarak, yeni iletişim teknolojilerinin halkla ilişkiler mesleği üzerine olan etkileri ve iletişimcilere sunduğu fırsatlar incelenmiştir. Yeni medya kavramı irdelenmiş; eski ve yeni arasındaki farklar, değişen kullanıcı davranışları ve beklentileri ile birlikte ele alınmıştır. Bu bağlamda, halkla ilişkilerde ortaya çıkan yeni kavramlar ve izlenmesi gereken yeni stratejiler, uygulama örnekleri ile ortaya konmuştur. İlk bölüm, yeni iletişim teknolojilerinin temelini oluşturan elektronik iletişimin tarihçesi üzerine kurulmuştur. Tarihçe, teknolojik değişimlerin sürekliliğini ortaya koymak ve ilk anda öngörülemese bile, her yeni teknolojinin önemli kullanım alanları bulabileceğini göstermek açısından önemli bulunmuştur. İletişim teknolojileriyle, bireysel ve toplumsal değişim arasındaki bağlantı, önemli kurumcıların yaklaşımları ile bu bölümün sonunda ele alınmıştır. İkinci bölüm, yeni medya kavramı üzerine odaklanmıştır. Yeni medyayı mümkün kılan ve geleneksel iletişim araçlarından ayıran teknolojik özellikler, medyanın kazandığı “sosyal” nitelik, kullanıcının değişimi, web’in evrimi, yeni medyanın iletişim ortamları ve iletişimciler için önem taşıyan fırsatlar aktarılmıştır. Son bölümde, ikinci bölümde ele alınan konuları somutlaştıran uygulama örnekleri verilmiştir. Microsoft ve BT’nin uygulamaları nasıl hayata geçirdikleri, karşılaştıkları sorunlar, buldukları çözümler ve bugün gelinen nokta aktarılmıştır.

This dissertation mainly focuses on the impact of new communication technologies on the public relations profession and the opportunities that these technologies provide for better communications. The concept of new media, the differences between old and new and the changing behaviour of users are examined. In this context, the study also aims to bring up the new concepts and new strategies that have emerged in public relations as a result of new communication technologies. The first chapter is based on the history of electronic communication which is what basically enabled the existence of new communication technologies. The history of electronic communication has special importance in showing the continuity of technological developments and changes. Every new technology has potential of important uses in life, even if it cannot be foreseen at first. The second chapter is focused on the concept of new media. The features that enable and differentiate new media from traditional communication technologies; the “social” feature that media has gained, the change of the user, evolution of the web; the elements of the new media environment and the opportunities that have special importance for communicators are the subjects of this chapter. Two case studies in the last chapter show how to put theory into practise that is mentioned in the previous chapter. These cases show that how Microsoft and BT have used new communication technologies to improve communication with their internal audience. The problems they faced, the solutions they found and the outcomes of the applications are the subjects of this chapter. This chapter helps to embody the theorical aspect of this study.
Keywords: Halkla İlişkiler; Medya