Birinci Basamak Sağlık Çalışanlarında Duygusal Zekâ, Benlik Saygısı ve İlişkili Faktörler - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Araştırmanın amacı, birinci basamak sağlık çalışanlarının duygusal zekâ ve benlik saygılarını belirleyerek ilişkili faktörleri incelemektir. Tanımlayıcı tasarımla Şubat-Nisan 2017 tarihleri arasında İstanbul ili Anadolu Yakasında yürütülen araştırmanın evrenini 68 Aile Sağlığı Merkez’inde çalışan 200 sağlık çalışanı oluşturdu. Araştırmanın verileri, sosyo-demografik özellikler formu, Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği ve Coopersmith Özsaygı Envanterinin genel öz saygı alt boyutu kullanılarak toplandı. Veriler SPSS 21.0 programında t-testi, pearson korelasyon analizi ve varyasyon analizi kullanılarak değerlendirildi. Sağlık çalışanları duygusal zekâ ölçeği toplamından ortalama 155,18±13,44 puan, iyimserlik alt boyutundan ortalama 46,91±4,66 puan, duyguların kullanımı boyutundan 20,80±3,02 puan, duyguların değerlendirilmesi boyutundan 38,22±4,99 puan aldılar. Benlik Saygısı ölçeğinden ortalama 20,30±3,21 puan aldılar. Sağlık çalışanlarının duygusal zekâ puan ortalamaları ile cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, aylık gelir, kendini tanıma, duygularını ifade etme, stres ve empati eğitimi alma gibi değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Benlik saygısı ölçeği puan ortalaması ile medeni durum, çalışma süresi, aylık gelir, kendini tanıma, hissedilen duyguları farkında olma, stres ve empati eğitimi alma arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05).

The purpose of the paper was to determine emotional intelligence and self-esteem and also to examine related factors of primary healthcare providers. The universe of the study, carried out descriptively between February-April, 2017 in Anatolian part of Istanbul, consisted of 200 healthcare provider assigned at 68 Family Health Center. The required data of the study were collected utilizing socio-demographic characteristics form, Schutte Emtional Intelligence Tool and Coopersmith Selfesteem Inventory. The data were assessed using t-test, pearson correlation analysis and variation analysis in the program SPSS 21.0. Healthcare providers scored 155.18± 13.44 from emotional intelligence scale; their mean “optimism” sub-scale scores were 46.91±4.66, mean scores from “use of emotions” sub-scale were 20.80±3.02,“evalution of emotions” sub-scale mean scores were 38.22±4.99 and participants scored 20.30±3.21 from Self-esteem scale. A statistically significant difference was detected betweenmean emotional intelligence scores and the variables such as gender, age, educational status, income, selfawareness, expressing of emotions, stress and emphaty training (p<0.05). Furthermore, a statistically significant difference was found between mean score of Selfesteem scale and marital status, duration of work, income, self-awareness, being aware of emotions, stress and emphaty training communication with patients, sense of mission (p<0.05).
The Factors Related with Emotional Intelligence and Self-Esteem of Primary Healthcare Providers
Keywords: Temel Sağlık Hizmetleri; Davranış Bilimleri; Aile Çalışmaları; Hemşirelik; Psikoloji; Sosyal Çalışma