İstanbul’da görülen hayvan hastalıkları (19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başları) - Şen, Selman (My University, 2022)
Hayvan hastalıkları, tarih boyunca, hayvanlar kadar, insanları da doğrudan etkilemiştir. Bu çalışmada, 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başlarında, İstanbul’da, hayvanlarda yaygın olarak görülen şarbon, şap ve sığır vebası ve etkileri ile bunlara karşı devlet öncülüğünde alınan tedbirler ve yapılan uygulamalar anlatılmaktadır. Bahsedilen hastalıklara karşı alınan tedbirler kapsamında; karantina, aşı, talimatnameler ve baytarlık hizmetleri en önemli araçlar olmuştur. Bu araçlarda meydana gelen eksiklik ve aksaklıklar, zaman zaman hayvan hastalıklarına karşı verilen mücadeleyi zorlaştırmıştır.

Animal diseases have directly affected humans as well as animals throughout history. In this study; anthrax, alum and rinderpest, which are common in animals in Istanbul at the end of the 19th century and the beginning of the 20th century, and their effects, as well as the measures and practices taken against them under the leadership of the state are explained. Within the scope of the measures taken against the mentioned diseases; quarantine, vaccination, instructions and veterinary services have been the most important tools. The deficiencies and glitch in these tools made the fight against animal diseases difficult from time to time.
Keywords: alum; Animal Diseases; Anthrax; baytar; Hayvan Hastalıkları; History; Istanbul; Istanbul, Turkey; İstanbul; İstanbul, Türkiye; rinderpest; sığır vebası; şap; Şarbon; Tarih; Turkey; Türkiye; veterinary