İşletmelerde dış kaynak kullanımınin mali tablolara etkisi ve bir uygulama - Öztemel, Neslihan (My University, 2007)
ĐSLETMELERDE DIS KAYNAK KULLANIMININ MALĐ TABLOLARA ETKĐSĐ VE BĐR UYGULAMA Küresellesme, 1990’lardan sonra yasanan değisimler ve hızlı artan rekabetin beraberinde getirdiği sorunlar, vizyon sahibi bütün isletmeleri etkili ve verimli yönetebilmede yeni arayıslara sokmaktadır. Bunlara ek olarak tüketicilerin bilinçlenmesi, kendi beklentilerine göre özellestirilmis ürünlerin uygun miktar ve hızda sağlanmasını talep eder hale gelmektedir. Bunun yanı sıra ülke ekonomisinde ve küresel ekonomideki ani dalgalanmalar isletmeler açısından önemli riskler olusturmaktadır. Bütün bu etkenlere bağlı olarak isletmeler kalite ve maliyet unsurlarına odaklanmıs, yönetim ve üretim yapılarında radikal değisimler gerçeklestirmek zorunda kalmıslardır. Bu bağlamda dıs kaynak kullanmada lojistik uygulamalarına gösterilen hassasiyet ön plana çıkmıstır. Bu çalısmada, lojistik süreçlerinde dıs kaynaktan yararlanan bir isletmenin sağladığı yararların mali tablolara nasıl yansıdığı üzerinde çalısılmıstır. Bunu gerçeklestirebilmek içinde isletmenin dıs kaynaktan yararlandığı ve yararlanmadığı yıllara ait bilançoları ve gelir tabloları mali tablo analizleri ile incelenmistir. Elde edilen bulgulardan dıs kaynak kullanımının stratejik planın bir parçası olduğu, tek basına isletmeler için maliyet ve fiyat avantajı olusturmadığı, tamamlayıcı faaliyetlerle desteklendiğinde isletmelere avantaj sağladığı bulgusuna ulasılmıstır.

THE EFFECT OF OUTSOURCING ON THE FINANCIAL FIGURES OF A COMPANY AND A SAMPLE APPLICATION Globalization, the changes in markets after 1990s and the questions brought by increasing competitiveness leaded companies finding effective ways of management. Customers, being more demanding, have started requesting special products faster and at requested quantities. Furthermore, the companies have to carry the risks of global wavy economy. In end effect, the companies have focused on quality and cost and have had to take radical steps in management and production. Outsourcing and especially logistics as a branch, has been intensively came into the play. This study analyses the effects of outsourcing on financial figures of a company and a sample application. The figures have been chosen from the years when the company carried out logistics on its own and when it outsourced. The results have showed that the outsourcing is a strategic decision, has impact on stock management, but on the other hand, should be managed with all the complementary processes in the company to reach a complete success, otherwise is not the only factor helping the profit shown in the financial figures
Keywords: Dış Kaynak Kullanımı_Mali Tablolar; İşletmeler_Dış Kaynak Kullanımı; Lojistik_Dış Kaynak Kullanımı; Mali Tablolar_İşletmeler