Modern slavery and modern slavery reports : the views of accounting academics - Öztürk, Tuğçe Ezel (My University, 2022)
Kölelik, insanlığın varoluşundan beri gözlemlediğimiz bir kavramdır. Kölelik tarihsel süreç içerisinde çeşitli yasal düzenlemelerle yasaklanmış olsa da hiçbir zaman ortadan kalkmamıştır. Günümüzde, geleneksel kölelikten farklı bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Geçmişte kölelik, yasal mülkiyet olarak kişilere sahip olmak ve onları kontrol etmek anlamına geliyordu. Ancak artık anlamını genişletmiş ve modern kölelik kavramı olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır. Modern kölelik, bir insana ait olmakla ilgili değildir, tamamen başka biri tarafından sömürülmek ve kontrol edilmek ile ilgilidir. Büyüyen ekonomilerle birlikte işletmeler çeşitli şirket ve ülkelerle iş birliği yapmaya başlamışlardır. Bu büyüme, çalışanlar arasında eşitsizliğe ve kişinin sömürülmesine yol açmaya başlamıştır. Modern zamanlarda, birçok iş yasadışı, kabul edilemez koşullarda yürütülmekte ve işçiler, zorlama veya zihinsel, fiziksel tehditlerle çalışmaya zorlanmaktadır. Ayrıca, zihinsel veya fiziksel istismar, taciz tehditleri yoluyla bir işveren tarafından zorbalığa uğrayabilir ve çalışmaya zorlanabilirler, ayrıca fiziksel olarak kısıtlanmış veya hareket özgürlükleri kısıtlanmış hissettirilebilirler. Sorumlu kuruluşlar ve bu tür bir sömürünün farkında olan ve bu durumlara karşı çıkmak isteyen ülkeler, modern kölelik konusunda adım atılması gerektiğini düşündüler. Başta İngiltere ve Avustralya olmak üzere gelişmiş ülkelerde ve sorumlu bir şirket olma çerçevesinde yaşayan birçok işletme Modern Kölelik Raporlaması yayınlamaya başlamıştır. Bu doğrultuda İngiltere’de 2015 Modern Kölelik Yasası ve 2018 Avustralya Modern Kölelik Yasası bu alandaki ilk gerçekçi adımlardı. Sonuç olarak, modern kölelik raporlarının düzenlenmesi ve denetimi hakkında birçok tartışma ortaya çıkmıştır. Bu tezin temel amacı, Türkiye’deki muhasebe akademisyenlerinin modern kölelik raporlamasının yapılması, eğitimi ve denetimi hakkında ne düşündüklerini araştırmaktadır. Ayrıca bu tezde kölelik, modern kölelik, modern kölelik raporlaması ve ilgili kanunlar hakkında bilgi sunulmaktadır. Bu tez ile tüm toplumu ilgilendiren bir konu olan modern kölelik kavramına ve düzenlemelerine akademisyenlerin, işletmelerin ve kamuoyunun dikkatinin çekilmesi amaçlanmaktadır.

Slavery is a concept that has existed since the existence of humanity. Although slavery has been banned by various legal regulations in the historical process, it has never disappeared. Today, it emerges in a different form than in traditional slavery. In the past, slavery meant possessing and controlling persons as legal property. However, now it expanded its meaning and started to appear as the concept of modern slavery. Modern slavery is not about being owned by other people, it is about being exploited and entirely controlled by someone else. With the growing economies, businesses started cooperating with various companies and countries. This growth leads to inequality between the employees, and exploitation of people. In modern times, many jobs are conducted in illegal, unacceptable conditions and workers are forced to work through coercion or mental or physical threats. Moreover, they may be bullied and forced to work by an employer through mental or physical abuse or threats of harassment; or are physically constrained or have freedom of movement restrictions. Responsible organizations and countries that aware of this kind of exploitation and wanted to move against these situations thought that steps should be taken regarding modern slavery. Many businesses, that lives in developed countries and within the framework of being a responsible company, especially the UK and Australia, have started to publish Modern Slavery Reporting. In this direction, the Modern Slavery Act 2015 in the UK and the Australian Modern Slavery Act 2018 were the first realistic steps in this area. As a result, a lot of controversy arose about the regulation and the audit of reports of modern slavery. The primary purpose of the thesis is to measure what Turkish accounting academics think about the scope, regulation, modern slavey, and auditing of modern slavery reporting. Furthermore, it gives information about slavery and modern slavery evaluation, modern slavery reporting, and its regulation. With this thesis, it is aimed to draw more attention to modern slavery concept and its regulations, which is an issue that concerns the whole society, to make academicians, businesses and the public get informed about it.
Keywords: Business; İşletme; Kölelik; Modern Kölelik; Modern Kölelik Raporlaması; Modern Slavery; Modern Slavery Reports; The Views of Turkish Accounting Academics; Türkiye’deki Muhasebe Akademisyenlerinin Bakışı Slavery