Importance of strategic alliances in the view of developing success and reasons in Turkey - Ekiz, Semih Tuğrul (My University, 2001)
Tez, stratejik birliktelik konusunu firmaların ortak bir çalışma metodu olarak görmektedir. Bu çalışma, şirket birlikteliklerinin oluşturulmasına katkıda bulunan ekonomik ortamdaki faktörleri ve bu oluşumlarda itici güç olarak etkili olan koşulları incelemektedir. Bu çerçevede stratejik birliktelik hakkında belirli bir süreklilik içinde varolan çeşitli tanımlar sunulmuştur. İkincil araştırmaların yanısıra, öncelikli araştırma olarak tezde, Türkiye'de bulunan otuziki firmada altmışın üzerinde yönetici ile gerçekleştirilen mülakat ve anketlerle stratejik birliktelikler konusuna birinci elden sonuçlar çıkartılarak açıklık getirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar dikkate alınarak ve değişik teori ve kavramlar ışığında, stratejik spektrumda birlikteliklerin performansı değerlendirilmiş ve ortaya konulmuştur. Araştırma bulgularına göre birlikteliklerin uygulama ve yönetiminin, birlikteliklerin devamı konusunda en önemli unsurlar olduğu görülmüştür. Bu nedenle bu konudaki uygulamalar özellikle vurgulanmış ve ayrıntılarıyla işlenmiştir. Tezde değişik firmaların karşılaştıkları problemler konusunda örneklere yer verilmiş olup, stratejik birlikteliklerde yönetimsel açıdan nelerin yapılması gerektiği üzerinde durulmuştur. Bu çerçeveden bakılarak, önemli ve tanınan bazı firmaların tecrübeleri ışığı altında bu firmaların birlikteliğe bakış açıları belirtilmiştir. Tezin sonunda, stratejik birlikteliklerin sürdürülmesinde önemli görülen bir takım tavsiyelerde bulunulmuştur. Projenin bir bütün olarak kazandırdığı en büyük tecrübe öğrenilenlerin gerçek hayata uyarlanılabilir olduğunun gösterilmiş olmasıdır .

The dissertation focuses at the concept of Strategic Alliances as a method of firms to work together. The study investigates the factors in the economic environment that have contributed to the popularity of alliance creation and driving forces which have influenced the formation of these alliances. In this regard, the study provides several definitions of Alliances that exist within a certain continuum. Besides secondary research cases, as a primary research effort, the dissertation investigates site interviews and a questionnaire with over 60 managers in 32 companies in Turkey to enable first hand identification of alliance issues. According to the results of the research, the performance of the alliance against the strategic spectrum in the light of various theories and concepts are evaluated and established. The research finds implementation and management of alliances as most critical factors to sustain alliance. Therefore a lot of emphasis has been placed on this aspect and the issues related to it have been given extensive coverage. The report specifically cites examples of different companies, problems encountered by them and hints what should be done to effectively manage a 'Strategic Alliance'. In this regard it also mentions perspectives of some well-known companies in the light of their experience. At the end of the study, specific recommendations for maintaining a successful Strategic Alliance are presented. The whole process of this project as a learning experience has been relived under ''reflections'' and it aims to serve as a constant reminder for application of the project findings to ''real life utility'.
Keywords: Stratejik Ittifaklar Işletme