Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ndeki 192 numaralı mushafın tezhip özellikleri - Karakaş, Funda Arı (My University, 2020)
“Türk Ve İslam Eserleri Müzesindeki 192 Numaralı Mushafın Tezhip Özellikleri” başlıklı tez çalışması yedi ana başlık altında incelenmiştir.Araştırmanın giriş başlığında çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.“Mushaf, Mushafın Bölümlenmesi ve Tezhibi” başlığı altında mushafın tanımı, oluşumu, gelişimi, mushafların bölümlenmesi ve tezhipli bölümleri/ sayfaları özellikleriyle anlatılmıştır.İncelenen eserde tarih ve imza bulunmasa da eserin bezeme özelliklerinden Safevî dönemine ait oldu düşünülerek “Safevî Dönemi Kültür ve Sanatı” başlığı altında Osmanlı-Safevî sanat ilişkileri, dönemin tezhip özellikleri ve sanatkârları incelenmiş ve aynı üslûptaki tarihi bulunan eserler karşılaştırılmıştır.“TİEM-192 Numaralı Mushafın Bezeme Özelliklerinin İncelenmesi” başlığı altında mushafın cildi ve tezhipli sayfaları ayrıntılı biçimde incelenerek desen analizleri ve çizimleri yapılmıştır.“Tipoloji” başlığı altında, incelenen eserin tezhip özelliklerinin sınıflandırılması yapılarak tablolarla analiz edilmiştir.“Değerlendirme ve Sonuç” başlığı altında, yapılan tüm araştırmalardan edinilen bilgilerin değerlendirilmesiyle sonuca gidilmiştir. “Uygulama Çalışmaları” başlığı altında ise, tez konusuyla ilişkili olarak Safevî devri tezhip özelliklerini yansıtan ve bugünün tezhip anlayışı ile yorumlanan uygulama çalışmaları yer almaktadır.Çalışma, sözlükten oluşan ekler kısmı ve kaynakça ile tamamlanmıştır.

The thesis study titled Illumination Features of the Mushaf No.192 in the Museum of Turkish and Islamic Art has been examined under seven main headings.In the introduction title of the study, explanations about the purpose, scope and method of the study are made.Under the title of Division and Illumination of Mushaf, the definition, formation, development of mushaf, division of mushafs and illuminated sections / pages are explained with their features.Although there is no date and signature in the studied work, the Culture and Art of the Safavid Period was considered, considering that it belongs to the Safavid period. Ottoman-Safavid art relations, gilding characteristics and craftsmen of the period were examined and the works with history in the same style were compared.Under the title of Ornamental Features of Mushaf No: TİEM-192, the volume and illuminated pages of the mushaf were examined in detail and pattern analysis and drawings were made.Under the title of Typology, the illumination features of the studied work were classified and analyzed with tables.Under the title of Evaluation and Conclusion, a conclusion was made by evaluating the information obtained from all the studies.Under the title of Application Studies, there are application studies that reflect the characteristics of the Safavid era gilding and interpreted with today's understanding of illumination related to the thesis subject.The study was completed with the appendix part consisting of a dictionary and bibliography.
Keywords: Cüz başı tezhibi; Cüz Ortası Tezhibi; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Illumination of books and manuscripts; Illumination of books and manuscripts, Turkish; Juz head illumination; Mushaf bezemesi; One Half Juz İllumination; Qur’an manuscript decoration; Safavid period; Safevî Dönemi Illumination; Tezhip; Tezhip, Kitaplar ve el yazmalarının; Tezhip, Kitaplar ve el yazmalarının, Türk