Mesleki ve teknik öğretim programlarının hazırlanmasında okul- sanayi işbirliği - Uzar, Mikail Taylan (My University, 2002)
Bu araştırmada; mesleki ve teknik eğitim veren kurumların, öğretim programlarının hazırlanmasında okul- sanayi işbirliğinin gerçekleşme düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, kaynak grupları oluşturan okul ve sanayi arasında var olan işbirliğinin düzeyi ve bu işbirliğinin geliştirilmesine engel olan faktörlerin belirlenerek, çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşabilmek için anket geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Geliştirilen anketler ile ilgili literatür taraması araştırmanın bilimsel temelini oluşturmaktadır. Araştırmanın kaynak grupları; okul ve sanayideki çalışanların, kurumdaki görevi, yaşı, mesleki kıdemi ve öğrenim durumu değişkenleri bakımından karşılaştırılmıştır. İstatistik çözümlemelerde anlamlı bulunan (p.01,) sonuçlar tablolarla gösterilmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırma; Orta Dereceli Mesleki ve Teknik Okulların Tesisat Teknolojisi bölümleri ile Tesisat sektöründe üretim ve hizmet faaliyetinde bulunan kuruluşlarla sınırlı tutulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulardan; kaynak gruplarının okul - sanayi işbirliğinin yeterlilik düzeyi hakkında farklı görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir. Çıkan sonuçlardan yararlanılarak, Mesleki ve teknik öğretim programlarının okul-sanayi işbirliği neticesinde belirlenen hedefler yönünde hazırlanmasının, ülkenin gereksinim duyduğu iş ve beyin gücünün yetiştirilmesinde sağlayacağı yararları vurgulanarak öneriler geliştirilmiştir.

In thıs research, the aim is to try to determine the sufficiens level of cooperatıon between school - industry in teaching programme of the institutions which give vocational and technical education. It's aimed to find out the sufficiency in the level of cooperation between school and industry that forms groups of source and the factors that prevent this cooperation to be developed. In this way resolutions can be developed. For getting this aim questionnaires are developed and applied. Scanning of the terms about these questionnaires forms the scientific basis of this research. The groups of source of the research arc compared from the points of view of the work which the workers in school and industry have, their age, vocational seniority and educational position. In statistical analysis, the significant results are demonstrated and evalvated in the charts. (p 0.1). The research is confined with Installation Technology Department of Secondary Vocatıonal and Technical schools and the institutions that show production and utility activities in Installation Sector. From the results of the research it's beendetermined that the groups of source have olifferent ideas about the sufficiency in level of cooperation between school and industry with the help of these results it's been suggested that vocational and technical teaching programmes should be arranged in respect of the aims determined after school and industry cooperatıon . İt's stressed tha this idea has advantages in growing brain and work power the country needs.
Keywords: Mesleki Eğitim Teknik; Teknik Eğitim