Ga-68 dotatate PETBT’de alt ekstremite yerleşimli kütanöz hemanjiom - ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; KESİM, SELİN; ÖZGÜVEN, SALİH; ERDİL, TANJU YUSUF (My University, 2019)
Amaç: Hemanjiomlar en sık kutanöz ve mukozal yüzeylerde izlenen, ilk dekadın en sık rastlanan tümörlerindendir. Çoğunlukla baş ve boyun bölgesinde, daha nadir olarak ise gövdede ve ekstremitelerde lokalizasyon gösterirler. Bu olgu sunumunda sağ sürrenal kitle nedeni ile Ga-68 DOTATATE pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) PET/ BT’ye refere edilen, 1 yaşında kız hastanın PET/BT bulguları sunuldu. Yöntem: Sağ sürrenal glandda kitle sebebiyle takip edilen 1 yaşındaki kız hastaya nöroendokrin tümör araştırılması amacıyla Ga-68 DOTATATE PET/ BT tetkiki yapıldı. Bulgular: Ga-68 DOTATATE PET/BT’de; sağ surrenal lojda izlenen heterojen dansiteli 40x38 mm boyutlu lezyonda patolojik karakterde Ga-68 DOTATATE tutulumu saptanmadı. İlginç olarak sol uyluk proksimal kesim anteriorunda deride fokal hafif-orta düzeyde Ga-68 DOTATATE tutulumu (SUVmax=3,3) izlendi. Hastanın fizik muayenesi yapıldığında bu tutulumun, hastanın sol alt ekstremitesinde izlenen kutanöz hemanjioma sekonder olduğu saptandı. Sonuç: Somatostatin analogları; Ga-68 DOTATOC, Ga-68 DOTANOC ve Ga-68 DOTATATE nöroendokrin tümör hücrelerinde fazla eksprese olan somatostatin reseptörlerine değişen affinitelerde bağlanmaktadır. Bu ajanlar hipofiz glandı, dalak (aksesuar dalak dokuları dahil), karaciğer, adrenal bezler, pankreas başı, tiroid glandı ve üriner traktta fizyolojik bezinden mesaneye uzanan, sol üreterin distal kesimini invaze eden PSMA tutulumu gösteren kitlesel lezyon, sol böbrekte hidroüreteronefroz saptandı. Mediastende-batında metastatik lenfadenopatiler ile iskelette, akciğerde, karaciğerde metastatik lezyonlar izlendi. Sonuç: Peritoneal tutulum sıklıkla kolon, mide, pankreas ve over kanserinde saptanırken, prostat kanserinde oldukça nadir görülmektedir. Genellikle yaygın metastazı olan olgularda izlenmekle birlikte, nadiren izole omental tutulumu da olabilmektedir. İki olgumuzda da nodüler/kitlesel formda peritoneal implantlar mevcut olup, bazen küçük peritoneal depozitler olabileceğinden, prostat kanseri olgular değerlendirilirken peritoneal yüzeyler de dikkatle gözden geçirilmelidir.
Keywords: : Prostat kanseri; peritoneal karsinomatosis; FDG PET/BT