Cash flow statement analysis and an application considering IFRS - Eke, Esra (My University, 2008)
Nakit Akış Tabloları, Uluslararası Muhasebe Standartları ÖZET NAKİT AKIŞ TABLOSU ANALİZİ VE ULUSLARARASI MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE DÜZNLENMİŞ BİR ÖRNEK Günümüz iş dünyasında şirketlerin varlıklarını devam ettirebilmeleri ve kar ederek şirket sermayesini artırabilmeleri için kaynaklarını ve bunların kullanımlarını çok iyi takib etmeleri gerekmektedir. Bu dogrultuda finansal tabloların önemi ve kullanım alanlarıda giderek artmaktadır. Şirketlerin en temel finansal tablolarını bilanço, gelir tablosu ve nakit akış tablosu olarak özetleyebiliriz. Nakit akış tablosu şitket nakit durmunu, nakit kaynak ve kullanımlarını en acık şekilde gösterdiği için şirketlerin varlıklarını devam ettirebilmeleri açısından çok önemli bir rol üstlenmiştir. Şirketlerin tedarikçilerine, çalışanlarına, devlete karşı ödemelerini ne ölçüde yapabildikleri, kredi borçlarını ödeme yetenekleri, hissedarlarına temettü dağıtabilme durumları şirket ile ilgili olan tüm üçüncü kişiler için takib edilmesi gereken önemli bilgilerdir. Bu bilgiler ışıgında şirketin devamlılığı kontrol edilebilinir. Uluslararası Muhasebe Standartları sayesinde nakit akış tabloları standart ve güvenilir bir yapı kazanmıştır. Bu çalışma ile Türkiye’de gıda sektöründe önemli bir pazarı olan bir firmada Nakit Akış Tablosunun Uluslararası Muahsebe Standartlarına göre nasıl hazırlandıgı detaylı bır şekilde anlatılmıştır. Rasyo analizleri ile şirketin finansal ve nakit durumunun nasıl analiz edileceği açıklanarak örnek üzerinde detaylı şekilde gösterilmiştir. Amerikan, İngiliz ve Türk nakit akış tablosu ile ilgili standartların Uluslararası Muhasebe Standartları ile karşılaştırmasıda çalışma içerisinde önemli bir yer taşımaktadır. Çalışma neticesinde Nakit Akış Tablolarının Uluslararası Muhasebe Standartlarına göre yapılışı çok net bir şekilde ifade edilmiş ve şirket için ne kadar önemli bir finansal tablo olduğu vurgulanmıştır.

CASH FLOW STATEMENT ANALYSIS AND AN APPLICATION CONSIDERING IFRS Companies should track their resources and the use of the sources very detailed and carefully, in order to continue their life, generate gain and improve equity of the firm. Therefore, the importance and usage of the financial statements are increasing everyday. The main financial statements are Balance Sheet, Income Statement and Cash Flow Statement. Cash Flow Statements have an important roll for the future of the compnay, since they show the cash structure of the company. The paying ability of the company againts vendors, employee, and government, credit backpayment and dividend payment capacity are so considerable for external information users. The solvency of the firm can be controlled with the help of these informations. International Accounting Standards set the rules for preperation and presentation of the Cash Flow Statements. In this thesis the preperation of the Cash Flow Statement according to Internatioanl Accounting Standards in a leading food company is expleianed detailed. The analysis of the financial situation of the company is made by the help of ratio analysis. In addition to these, American, English and Turkish accounting standards for Cash Flow Statements are copared in these thesis. As a reult of this thesis, preperation of the Cash Flow Statements accoridng to International Accounting Standards and the importance of the statement is explained.
Keywords: Muhasebe; Muhasebe Standartları; Nakit Akış Tabloları