Modern dönemde Sufizm (Almanya örneği) - Özcan, Muazzez (My University, 2015)
MODERN DÖNEMDE SUFİZM (ALMANYA ÖRNEĞİ) Aydınlanma düşüncesiyle başlayan modern süreç, birçok şeyi yeniden inşa ederken maddi olan her şeyi merkezileştirmiş fakat manevi olanı da önemsememiştir. Bu durum karşısında bireyler, maddi olan üzerinden kendilerini tanımlamaya başlamışlardır. Fakat, modernizmin kontrolsüz hızı, etkisi ve gücü karşısında yaşanan psikolojik, sosyolojik travmalar, çöküntüler, kayıplar ile birlikte bireyin temel ihtiyaçlarının karşılanamaması, sorularına cevap bulunamaması onu ağır, derin psikolojik rahatsızlıklarla, hastalıklarla yaşamak zorunda bırakmıştır. Bu sürecin devamında, birey zamanla kendinden ve kendi hakikatinden uzaklaşmaya ve bu aşamadan sonra artık yavaş yavaş tükenmeye başlar. Kendisinin, varlığın, evrenin gerçekliği, değeri hususunda anlam krizleri yaşar. Büyük kalabalıklar içinde yalnız, dış dünyaya ve hatta kendine karşı dahi yabancı, mutsuz, umutsuz, güvensiz bir hale gelir. Yaşanan bu sorunların aşılması, anlam krizinin çözülmesi için çeşitli alanlarda çok boyutlu araştırmalar yapılır, yeni metotlar geliştirilir, yeni yapılanmalar, oluşumlar ortaya çıkar. Her ne kadar kadim bir geçmişten, geleneğin özünden beslense dahi bugün, modern dönemde sufizm modern şehirlerde yasayan, modern eğitim sisteminden geçmiş, modern bir yaşam tarzına sahip modern bireylere hitap ederek sorularına cevap vermeye, anlam krizlerini aşmalarına yardımcı olmaktadır. Sufizm, öğretileriyle, bireyi modern zamanın vazgeçilmezleri üzerinde düşünmeye çağırır, onu zorlar, destekler. Bireye kendinden başlamasını öğütler. Her şeyi yeniden sorgulamasını, anlamlandırmasını ve dar, karanlık alandan aydınlığa doğru yönünü değiştirmesini ister. Bu doğrultudaki öğretileri ile bireyi kendini gerçekleştirmesine, tanrısal olana yaklaşmasına yardımcı olur. Bu çalışma ile modern dönem psiko- sosyal açıdan incelendikten sonra, sufizm de aynı şekilde modern dönem bağlamında, Almanya örneği üzerinden, psiko-sosyal açıdan incelenmiştir. SUFISM IN MODERN ERA (SAMPLING GERMANY) Modern period, beginning with the Enlightenment has centralized everything, whereas it has reconstructed the property; however, has unfortunately underestimated the spirituality. Having faced with this situation, individuals have started to define themselves through the material. Nevertheless, the desired basic needs are not provided as a result of the psychological, sociological trauma and loss due to the uncontrolled rate, impact and strength of Modernism. Therefore, individual towards those matters, which are not sorted out, is forced to live with the heavy deep psychological disorders and diseases. Following this process, the individual self begins to move away from him/ herself and his/ her truth and slowly to stuck in an exhausted depressive internally form after this stage. Thus, individual experiences the sense of crisis in respect of his/ her existence and the universe of reality and value. By this way, s/ he gives an unfavorable impression by feeling a great sorrow in the vast crowded, with an alienation of self and external world in a saddened, desperate and mistrustful manner. In several areas/ fields, multi-dimensional studies is carried out, new methods are performed and new structures and constitutions are formed in order to have been overcome these problems and to solve the crisis of meaning. Nowadays Sufism in modern era, even if it nourishes by the ancient history and the core of the future, has been contributing by addressing to the modern individuals who lives in modern cities, have modern educated system and a modern lifestyle in terms of giving an answer to the questions and getting over the crisis of sense. Sufism by its teachings calls the individual to reflect on the indispensable of the modern time, forces and supports him/ her, alongside it advises self-start. It demands re-questioning and making sense of it and a transformation toward the light from the dark. Its doctrine in this direction leads to the discovery of self-realization of the individual and helps to approach the divine. By this research, after the modern era is investigated in terms of psycho-social, Sufism is discussed in terms of psycho-social in line with that regard as well, Germany sampling.
Keywords: Almanya; Din Sosyolojisi; Modernizim; Sufizm