Sembolik şiddet kavramı üzerine gerçekleştirilen çalışmaların bibliyometrik analizi - TÜZÜN, SÜMEYRA (My University, 2023)
Şiddet, toplumsal alanın hemen her alanında farklı türleriyle karşımıza çıkan bir olgu ve fenomendir. Şiddetin görünmeyen bir formu olarak sembolik şiddet kavramı iletişim bilimleriyle yakından alakalı bir kavramdır. Zira toplumsal alanda gerçekleştirilen her türden sembolik şiddet, bir iletişim süreciyle inşa edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, literatürde sembolik şiddet kavramı üzerine gerçekleştirilen çalışmaların aktüel durumu hakkında bütüncül bir bilgi sunmaktır. Çalışmada incelenen makalelerin bibliyometrik analiz yöntemiyle niceliksel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini, Scopus veri tabanındaki sembolik şiddet taramasından elde edilen 1287 makale teşkil etmektedir. Makaleler, VOSviewer programına aktarılarak analiz edilmiştir. Çalışma bulguları ülkelerin ve kurumların ortak yazarlık ağları, çalışmalarda en fazla kullanılan kavramlar, yazarların ve çalışmaların atıf haritaları, ülkelerin ve kurumların üretkenliği ve yazarlarla ülkelerin bibliyografik eşleşmeleri ile yazarların ortak ağ analizleri hakkında bilgi vermektedir. Analiz sonuçlarında, ağ atıfları en yoğun olan, en üretken ülkeler İngiltere (n= 224), Amerika (n= 224) ve Avustralya (n= 108) olarak bulgulanmıştır. Ortak atıf analizinde en fazla bağlantı gücüne sahip olan yazarlar Bourdieu (n= 53272), Foucault (n= 5552) ve Wacquant (n= 5387) gözükmektedir. Sembolik şiddetin ağ atıf haritasında en fazla atıf alan yazarlar; Galtung, Menjivar ve Abrego ve Oakes, Townley ve Cooper iken en üretken yazarlar ise Schubert, Bryan ve Schwarz olarak sıralanmaktadır.

Violence is a fact and phenomenon that we encounter in different types in almost every aspect of the social sphere. The concept of symbolic violence as an invisible form of violence is a concept closely related to communication sciences. Because all kinds of symbolic violence committed in the social sphere are constructed through a communication process. The aim of this study is to provide holistic information about the current status of studies on the concept of symbolic violence in the literatüre. Quantitative data analysis of the articles examined in the study was carried out using the bibliometric analysis method. The population of the study consists of 1287 articles obtained from the symbolic violence search in the Scopus database. The articles were analyzed by transferring them to the VOSviewer program. Study findings provide information about co-authorship networks of countries and institutions, the most used concepts in studies, citation maps of authors and studies, productivity of countries and institutions, bibliographic matches of authors and countries, and common network analyzes of authors. In the analysis results, the most productive countries with the highest number of network citations were found to be England (n= 224), America (n= 224) and Australia (n= 108). In the co-citation analysis, the authors with the highest link strength appear to be Bourdieu (n= 53272), Foucault (n= 5552) and Wacquant (n= 5387). In the network citation map of symbolic violence, the most cited authors are Galtung, Menjivar and Abrego, and Oakes, Townley and Cooper, while the most productive authors are Schubert, Bryan and Schwarz.
Bibliometric analysis of studies conducted on the concept of symbolic violence
Keywords: Şiddet; sembolik şiddet; iletişim; Violence; symbolic violence; communication