Günümüz Hıristiyanlığındaki ana akım mezheplerin sinoptik İncillere ayrkırı inanç ve uygulamaları - Er, Fatma (My University, 2019)
Tezimizde ana akım Hıristiyan Mezheplerinin inanç ve uygulamalarının Sinoptik İncillere aykırı yönlerini ortaya koymaya çalıştık. Hıristiyanların teslis başta olmak üzere inançlarını dayandırdıkları teolojik alt yapının Sinoptik İncillerde bir karşılığı bulunmamaktadır. Hz. İsa da diğer tüm peygamberler gibi hitap ettiği insanları yalnız Allah’ı ilah ya da üstün güç olarak kabul etmeye, O’na hiçbir konuda hiçbir şeyi ya da kimseyi denk tutmamaya, yalnızca Allah’a kulluk etmeye, Allah hakkında iftira atmamaya davet etmiştir. Hz. İsa aynı zamanda Eski Ahit’e iman etmiş, Musa Şeriatını ayakta tutma misyonunu sürdürmüş ve bizatihi kendisi bu yasaya uygun yaşamıştır. Oysa günümüz Hıristiyanları Hz. İsa’yı ve Hz. Meryem’i inançlarının merkezine koymakta, şeriatın da kendileri için geçersiz olduğuna inanmaktadır. Bu çalışmada Sinoptik İncil içeriği ile ana akım Hıristiyan Mezheplerinin inanç esasları ve uygulamalarını karşılaştırdık. Görülmektedir ki günümüz Hıristiyanlığında tevhit inancının yerini teslis; ibadetlerin yerini sakramentler, yasak ve haramların yerini -İsa sevgisi adı altında- “hukuksuzluk” almıştır.

In our thesis, we tried to reveal the contradictions of the beliefs and practices of the mainstream Christian Denominations against the Synoptic Gospels. The theological substructure of which Christians base their faith, especially in the Trinity, has no equivalent in the Sinoptik Gospels. Hz. Jesus, like all other prophets, has invited people whom he calls to accept only as God or as a superior power, not to equate anything or anyone with him, not to worship only God or to slander about God. Hz. Jesus also believed in the Old Testament, continued his mission to keep the Moses Shariah alive, and he himself lived in accordance with this law. However, today's Christians places Hz. Jesus and Hz. Mary in the center of their faith and believes that Sharia is invalid for them. In this study, we compared the principles and practices of the synoptic Bible content with the mainstream Christian sects. It can be seen that in today's Christianity, the belief in “monotheism” is replaced by “trinity”; The place of “worship” was replaced by “sacraments”, forbidden and haram - under the name of Jesus love - was replaced by unlawfulness.
Keywords: Christianity; Din; Hıristiyanlık; İsa; Monotheism; Polytheism; Religion; Sinoptik İncil; Synoptic Bible; Şirk Jesus; Tevhit