Türk ceza hukukunda yaş küçüklüğü - Ulu, Ayhan (My University, 2002)
TEZ ÖZETİ Türk Ceza Hukukunda Yaş Küçüklüğü isimli tez çalışmamız, iki bölüm ve altı ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci bölümünde; İlk olarak, yaş küçüklüğü kavramı ve kapsamı ile yaş küçüklüğü konusundaki kullanılan terim konusundaki tartışmalar açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci ana başlıkta ise; Yaş küçüklüğünün isnat yeteneğine, kusurluluğa ve ceza sorumluluğuna etkisi, konumuzun anlaşılmasındaki önemleri nedeniyle, geniş bir şekilde ele alınmıştır. Öncelikle isnat yeteneği, kusurluluk ve ceza sorumluluğu konuları hakkında verilmiş, hemen arkasından, yaş küçüklüğünün bu kavramlara etkisi ele alınmıştır. Daha sonra ceza hukukunda yaş küçüklüğünün, Roma Hukuku, Kilise Hukuku, Cermen Hukuku, Ortaçağ Hukuku, İslam Hukuku ve Türk Hukuk'unda ki tarihsel gelişimine değinilmiştir. Çalışmamızın asıl ağırlık merkezini oluşturan ikinci bölümünde ise; İlk olarak, konu ile ilgili olarak, mevzuatımızda ki yasal düzenlemeler ele alınmıştır. Mevzuatımızda ki yasal düzenlemeler ışığında, Türk Ceza Hukukunda düzenlenen yaş küçüklüğü dönemleri ve bu dönemlerin ceza sorumluluğuna etkileri, üç ana dönem halinde ayrıntılı olarak incelenmiştir. Birinci dönemde; 11 yaşını doldurmamış olan küçüklerin, İkinci dönemde; 11 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış olan küçüklerin, Üçüncü dönemde; 15 yaşını bitirmiş, 18 yaşını doldurmamış olan küçüklerin, cezai sorumluluklarının varolup olmadığı, Bu yaş dönemlerindeki küçüklerin, yargılanmalarının,cezalandırılmalarının, cezalarının infazının, büyüklere göre gösterdiği özellikler ayrı ayrı ele alınmıştır. Fiili işleyen ikinci dönem küçüklerin, temyiz gücünün varlığı veya yokluğuna göre uygulanacak hükümde farklı olmaktadır. Bu nedenle temyiz gücünün mahiyetinini bilinmesi ve temyiz gücünün tespiti usulü önemi nedeniyle, aydınlatıcı şekilde ele alınmıştır. Küçüklere uygulanacak emniyet tedbirleri ile suç işlemiş küçüklerin yaş tespiti de ayrı ana başlıklar olarak ele alınmıştır. Bu çalışmamızda, TCK., ÇMK., CİK., gibi konumuzu düzenleyen kanunlar madde madde açıklanmış, ilgili yargıtay içtihatları ele alınmış, doktrindeki farklı görüşlere yer verilmiş ve gerekli görüldüğü durumlarda da, konu ile ilgili kanaatimiz de belirtilmiştir. THESİS

My masteral tesis which is titled as The Minarity in Turkish Punishment Law consisst of two chapters and six main titles. İn first chapter First of al l concept and scope of the minority and terms used in the minority subject are axplained. İn second main title: effect of the minority to accusition ability, in perfecttness and punistment responsiblity, in perfectness and punisment responsiblity is hondled in details. Primarily, general in famation abaut about accusition ability in perfect ness and punisment responsibilityn subjects are given, and then effect of the minority to these concepts is explained. Then, historical im provement of the minority in Roma Lawö Church Law, Germen Law, Middleace Law, İslam Law, is handled. İn seconder chapter; The first part of the thesis and itscorrespandent contents are a)- 1.section includes the minors who are 11 years old b)- 2.section comprises the minors who are older than 11 years old but didn't complete their 15 years c)-3.sectioncovers the minors who are older than 15 yearsold and didn't complete Secont section deals witt legal regulations in turkish Panel code. Besides the minors and their respective periods are handled in the light of regulations and amendments in turkish panel law.
Keywords: Ceza hukuku; Ceza Hukuku Türkiye; Eğitim ve okullar; Hukuk; Hukuk Türkiye