Tarihçi ve aydın kimliği ile Ebulfez Elçibey - Özdemir, Burcu (My University, 2012)
Ebulfez Elçibey, Sovyetler Birliği’nin son döneminde ortaya çıkan bağımsızlık hareketlerine önderlik etmiş ve bağımsızlıktan sonra yapılan ilk demokratik seçimde cumhurbaşkanı olmuş önemli bir siyaset adamıdır. Elçibey siyaset adamı olmasının yanı sıra aynı zamanda bir ilim adamı ve aydındır. Bir tarihçi olan Elçibey, yaptığı çalışmalarda Türk ve bilhassa Azerbaycan tarihine yönelik önemli tespitlerde bulunmuştur. İlmi açıdan özellikle Tolunoğulları adlı eseri önemlidir. O, Türk dünyasının ve özelde ise Azerbaycan’ın yaşadığı problemlere çözüm önerileri sunmuş ve bunları kamuoyu ile paylaşmıştır. Bu çalışmamızda; Elçibey’in tarihçiliği yanında; Karabağ meselesi, Güney Azerbaycan problemi ve Türk Birliği’ne bakışı konularını kendisinin kaleme aldığı kitap, makale ve demeçleri esas alarak değerlendirmeye çalıştık. Elçibey’in bir aydın olarak ortaya koyduğu fikirler, bugün olduğu gibi yarın da tartışılacaktır.

Ebulfez Elçibey, who led the independence movements that emerged before the dissolution of the Soviet Union and became the first democratically elected president of Azerbaijan following its proclamation of independence, is an important political figure. Elçibey, besides being a politician, was also a man of letter and an intellectual. Elçibey, who was an historian, has made important findings for Turkish and especially for Azerbaijan history in his studies. From a scientific point of view, his work entitled Tolunoğulları is of primary significance. He came up with solutions to the problems facing the Turkic world and Azerbaijan in particular and presented them to the attention of public opinion. This study, based on the books and articles he penned and the statements he made, seeks to review the Karabakh issue, the Southern Azerbaijan problem and his prospects of the Turkic Union. His wit, as was in the past, will be spoken of in the future, also.
Keywords: Biyografi; Biyografi_Tarihçiler; Tarih