Benzo (a) piren, dimetil benzantrasen ve n-metil-n-nitrozürenin karsinojenik etkilerinin zebra balıklarında incelenmesi - Eğilmezer, Gizem (My University, 2019)
Amaç: Çalışmamızdaki amaç; benzo (a) piren (BaP), dimetil benz (a) antrasen (DMBA) ve n-metil-n-nitrozüre (MNU)‘nin zebra balıklarındaki başta karsinojenik olmak üzere olası etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Zebra balığı embriyoları 96.saat sonunda BaP, DMBA ve MNU’ya maruz bırakılmıştır ve otuz gün boyunca büyütülmüşlerdir. Bu süre sonunda zebra balıklarına lokomotor aktivite testi uygulanmış ve daha sonra zebra balıkları homojenize edilmiştir. Biyokimyasal parametreler spektrofotometrik yöntem, kanser ile ilişkili gen ifadeleri ise RT-PCR yöntemi ile belirlenmiştir. Neoplastik ve normal dokularda prolifere olan hücre fraksiyonunu göstermek amacıylaimmünohistokimyasal boyama yapılmıştır. Bulgular ve Sonuç: MNU, DMBA, BAP ve MNU+DMBA gruplarında lokomotor aktiviteler kontrol grubuna göre anlamlı derecede azalmıştır. MNU ve DMBA gruplarında lipit peroksidasyon, nitrik oksit düzeyleri ve süperoksit dismutaz aktiviteleri artmış; glutatyon S-transferaz aktivitesi ise DMBA grubunda azalmıştır. MNU+DMBA grubunda lipit peroksidasyon düzeyi ve glutatyon S-transferaz aktivitesi azalmış; süperoksit dismutaz aktivitesi ise artmıştır. BaP grubunda ise lipit peroksidasyon artmış; glutatyon S-transferaz aktivitesi azalmıştır. RT-PCR sonuçlarına göre BaP, MNU, DMBA ve MNU+DMBA gruplarında casp2 ve tnfα ifade düzeyleri artmış; infγ ifade düzeyleri azalmıştır. MNU+DMBA grubunda tp53 ve casp3a ifade düzeyleri kontrol grubuna göre artmış; bax ifade düzeyi kontrol grubuna göre azalmış, fakat fas ifade düzeyi MNU, DMBA ve BaP grubuna göre azalmıştır. BaP grubunda bax, tp53,casp3a ve fas ifade düzeyleri artmıştır. MNU grubunda bax ifade düzeyi azalmış; fas ifade düzeyi ise artmıştır. DMBA grubunda da fas ifade düzeyi artmıştır.

Objective: The aim of this study was to investigate the possible effects of benzo (a) pyrene (BaP), dimethyl benz (a) anthracene (DMBA) and n-methyl-n-nitrosurea (MNU) on carcinogenicity on zebrafish. Materials and Metods:Zebrafish embryos were exposed to BaP, DMBA and MNU at the end of 96 hours and were examined for thirty days.At the end of this period, locomotor activity test was applied and then zebrafish were homogenized.Biochemical parameters were determined by spectrophotometric methods and cancer-related gene expressions were determined by RT-PCR method. Immunohistochemical staining was performed to demonstrate the fraction of cells proliferating in neoplastic and normal tissues. Results and Conclusion: In the MNU, DMBA, BAP and MNU + DMBA groups, locomotor activities significantly decreased compared to the control group.In the MNU and DMBA groups, lipid peroxidation, nitric oxide levels and superoxide dismutase activities increased; glutathione S-transferase activity decreased in DMBA group. Lipid peroxidation and glutathione S-transferase activity decreased in the MNU + DMBA group whereas superoxide dismutase activity increased.In the BaP group, lipid peroxidation increased; glutathione S-transferase activity decreased.According to RT-PCR results, casp2 and tnfα expressions increased in BaP, MNU, DMBA and MNU + DMBA groups but infγ expression decreased.In the MNU + DMBA group tp53 and casp3a expressions increased; bax expression decreased compared to the control group, but fas expression decreased compared to the MNU, DMBA and BaP groups.In BaP group, bax, tp53, casp3a and fas expressions increased. bax expression decreased and fasexpression increased in MNU group. In the DMBA group, the level of fas expression also increased.
Keywords: benzo (a) piren; benzo (a) pyrene; dimethyl benzanthracene; dimetil benzantrasen; Kanser; n-methyl-n-nitrosurea; n-metil-n-nitrozüre; zebra balığı Cancer; zebrafish