PLATFORM SWITCHING KONSEPTİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Platform switching konsepti dental implantlarda protetik parça platform genişliğinin implant platformunun çapına oranla daha küçük tutulması esasına dayanır. Önceki yıllarda daha fazla kemik kontak alanı ve implantasyon sonrası daha fazla primer stabilizasyon elde edilebilmesi için 5.0 ve 6.0 mm çapında geniş platformlar üretilmiş, fakat bu çapta dayanaklar mevcut olmadığı için bu implantlar standart çapta (4.1mm) protetik komponentlerle restore edilmiştir. Uzun dönem radyografik takip çalışmaları sonunda dar çaplı dayanaklarla restore edilmiş vakalarda daha az krestal kemik kaybı gözlenmiştir. İmplant-dayanak bağlantısının horizontal olarak daha merkezde konumlandığı bu konsepte "platform switching" adı verilmiştir. Bu derlemenin amacı, platform switching konseptinin avantajlarını, dezavantajlarını ve bu konsept ile ilgili olarak yapılmış çalışmaları gözden geçirmektir.

Platform switching is obtained by using narrower diameter abutment over wide diameter implant platform. To obtain more bone contact area and more primer stabilization in post implantation period, 5.0 and 6.0 mm wide-diameter platforms were produced but because of the matching diameter prosthetic componenets were not available, these wide implants were restorated standard-diameter (4.1 mm) prosthetic components. Long-term radiographic follow up of these wide diameter implants has demonstrated a smaller than expected vertical change in crestal bone height. This concept which the outer edge of the implant- abutment interface horizontally respositoned inwardly is called platform switching. The aim of this review is to discuss the advantage and disadvantages of platform switching and review the current literatures covering the studies about this concept.
THE CONCEPT OF PLATFORM SWITCHING
Keywords: Diş Hekimliği