Faaliyet tabanlı maliyetleme ve makine sektöründe bir uygulama - Kamışlı, Mikail (My University, 2015)
FAALİYET TABANLI MALİYETLEME VE MAKİNE SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Günümüzde global rekabetin arttığı, müşteri beklentilerinin farklılaştığı ortamda acımasız koşullar hüküm sürmektedir. İşletmeler, piyasalardapazar paylarını koruma ve ayakta kalabilme mücadelesi vermektedirler. Bu durumda ayakta kalabilmenin en önemli etkeni, sürekli artma eğilimi gösteren maliyetlerin istenilen düzeye çekilerek bu düzeyde kalabilmelerini sağlamaktır. Otomasyona dayalı ve bilgisayar destekli üretime geçilmesiyle birlikte mevcut geleneksel yöntemler maliyetlerin belirlenmesinde yetersiz kalmıştır. Buna bağlı olarak işletme yöneticilerinin stratejik kararlar almasınızorlaştırmıştır. Geleneksel yöntemlerin bu kararlarda yetersiz kalması, rekabet ortamının zorlaştığı günümüzde işletmeleri yeni arayışlara itmiştir. İşletmelerin stratejik kararlar alması ve yanlış maliyetlendirmelerin ortadan kaldırılması amacıyla ortaya çıkan ileri maliyetleme yöntemlerinden faaliyet tabanlı maliyetleme çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı; faaliyet tabanlı maliyetlemenin üretim sektöründe uygulanarak maliyetlemede yetersiz kalan, yanlış sonuçlar veren ve yanlış kararlara neden olan geleneksel maliyetleme yöntemi ile faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi arasındaki farklılıkları ortaya koymaktır. Buna bağlı olarak çalışmada faaliyet tabanlı maliyetlemenin teorik çalışması yapılarak, makine sektöründe uygulaması yapılmıştır. Bu yönüyle çalışmanın doğru maliyet yönetiminin, doğru bir fiyatlama ve doğru stratejik kararlar vermeaçısından önemi büyüktür. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Geleneksel Maliyetleme, Makine Sektörü.

ACTIVITY BASED COSTING AND AN APPLICATION IN THE MACHINE INDUSTRY Today, global competition has increased, is prevails brutal conditions in the environment where differentiation terms of customer espectations. Businesses, they give up the struggle to remain in their market share in the markets of protection and standing. The most important factor in being able to remain standing in this situation is to constantly drawn to the desired level tends to increase the cost to remain at this level. With the existing traditional methods based automation and switch to computer aided production was insufficient to determine the cost. Accordingly, the business manager has made it difficult to take strategic decisions. The inadequacy of traditional methods in these decisions, businesses today is more difficult competitive environment has led to new searches. Businesses taking strategic decisions and in order to eliminate false costing the resulting of the advanced costing activity based costing is the subject of study. The purpose of this study activity based costing should rest inadequate costing applied in the manufacturing sector, giving false results and causativing false decisions to reveal differences with the traditional costing method between activity based costing. Accordingly, the activity based costing should work performed theoretical study is made application in the machinery industry. Working towards this aspect of cost management, the importance of accurate pricing and terms of making the right strategic decisions are great. Activity Based Costing, Traditional Costing, Machine Industry.
Keywords: Finans; İşletme; Muhasebe