Kemoradyoterapi gören baş boyun kanserli hastalarda radyolojik ve metabolik tümör volümünün tedavi sonuçları üzerine prediktif rolünün incelenmesi - Sünnetçi, Nida (My University, 2013)
Bu çalışmada, kemoradyoterapi gören baş boyun kanserli hastalarda radyolojik ve metabolik tümör hacminin tedavi sonuçları üzerine prediktif rolünün incelenmesi amaçlandı. Skuamöz hücreli kanser tanılı 14 hasta çalışmaya dâhil edildi. Planlama için çekilen bilgisayarlı tomografi (BT) ile kontrastlı boyun magnetik rezonans (MR) görüntüleri füzyon yapılarak primer tümör hacmi (MR-Kontür) hesaplandı. Tedavi öncesinde çekilmiş pozitron emisyon tomografi (PET)/ BT görüntüleri incelenerek, tümör hot spotu, SUVmaks değeri, metabolik tümör hacminin %42’lik (MTV%42) ve %50’lik (MTV%50) değeri ve modifiye vizüel metabolik volüm ölçümleri yapıldı. İncelenen parametrelerin lokal kontrol (LK), hastalıksız sağkalım (HSK) ve genel sağkalımla (SK) ilişkisi Kaplan-Meier eğrisiyle incelendi. Eğriler arası fark için Log Rank testi yapıldı. Anlamlılık için p<0.05 değeri seçildi. Medyan takip 47.5 ay (aralık, 12-54 ay) idi. Dört yıllık LK %85,7, HSK %79,6 ve SK %61,6 idi. MTV%42 19.22 cc’nin altında olan grupta HSK anlamlı olarak daha iyi bulundu (%100’e karşılık %37.5, p=0.02). Nazofarenks kanserli hastalarda T evresi ile MTV%42 (p=0.009) ve MTV%50 (p=0.009) histolojik alt tip (p=0.003) arasında kolerasyon vardı. Çalışmamız, MTV%42’nin baş boyun hastalarında prediktif olarak anlamlı olabileceğini göstermektedir. Nazofarenks hastalarında evre ve histolojik tip açısından PET/ BT yeri olabilir. Çalışmamız daha yüksek hasta sayılı çalışmalarla desteklenmelidir. boyun kanseri, metobolik tümör volümü, prediktif faktör, radyoterapi

To analyze the metabolic and radiological tumor volume in prediction of treatment response in head and neck cancer patients treated with chemoradiotherapy. Fourteen squamous cell cancer patients were included into the analysis. Radiological tumor volumes were calculated from magnetic resonance images that were uploaded to radiotherapy treatment planning system. Initial positron emission tomography (PET) images were used for determine the study parameters like tumor hot spot, SUVmax, metabolic tumor volume 42% and 50% and, modified visual volume. Lokal control (LC), disease free survival (DFS) and overall survival (OS) were analysed by using Kaplan-Meier method. Log Rank test were used comparing the survival curves.and p<0.05 was chosen for level of significance. Median follow-up was 47.5 months (range, 12-54 mo). Four-year LC was 85.7%, DFS was 79.6% and OS was 61.6%. DFS was significantly in better in patients that mean MTV42% was <19.22 cc (%100 vs, %37.5, p=0.02). In nasopharyngeal cancer patients MTV42% (p=0.009) and MTV50% (p=0.009) and type II disease (p=0.003) were correlated with worse prognosis. In conclusion, MTV42% has a potential predictive role for head and neck cancer patients. PET may also have a value in staging and prognosis in nasopharygeal cancer patients. Further studies are required to determine the value of metabolic tumor volume in head and neck cancer patients. Head and neck cancer, metabolic tumor volume, predictive factor, radiotherapy
Keywords: İlaç Tedavisi; Tümörler