Bireysel kredilerin değerlendirilmesinde skorlama yönteminin kullanımı - Halisdemir, Önder (My University, 2004)
Bireysel Kredilerin Değerlendirilmesinde Skorlama Yönteminin Kullanımı konulu konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı gibi bireysel kredi taleplerinin kredi kurumları tarafından değerlendirilmesinde kredi skorlama (credit scoring) yönteminin kullanılmasını önermekte ve yöntemi çok yönlü olarak incelemektedir. Kredi skorlama yöntemi kredi başvurusunun kredi kurumu tarafından değerlendirilmesinin sayısal bir karar algortiması ile yapıldığı yöntemdir. Buna göre oluşturulan modelde birçok istatistik metodu bir arada kullanılarak başvuru sahibinin özelliklerinin ödeme performansı üzerindeki açıklayıcılığı ortaya konmakta ve ayrışımların kuvveti puanlarla ifade edilmektedir. Kredi skorlama yöntemi kredi değerlendirmesinde; hız, değerlendirme yeknesaklığı, risk derecelendirmesi ve daha doğru değerlendirme yapılmasını sağlama gibi üstünlükleri olan dünyada ve ülkemizde giderek daha fazla kabul gören bir değerlendirme yöntemidir. Tez çalışması kapsamında yöntemi uygulayan bankalara yönelik olarak yapılan anket çalışmasında yöntemin kabul gören etkin bir model olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Modelin örnek bir bankada uygulanması neticesinde bankanın kredilendirme sürecinde önemli etkinlik artışı sağladığı gözlemlenmiştir. The PhD Thesis on Usage of Scoring Methods on Retail Credits Assesment, suggests the usage of credit scoring methods on Home, Car, Personal loans and Credit Cards applications assesment and evaluates the method in multiple aspects. The Credit Scoring method is a numeric decision algorithm specificly assigned for evaluating the application by the granting agency. A number of statistical methods are used together to explain the payment performance of the borrower in relation with the demographic and social parameters captured with his application and score points are used as indicators of discrimination powers. The Credit Scoring methods provide the following for credit assesment; Speed, standardised evaluation, level of risk and better risk assesment are the major advantages of the method, which has gained more acceptance both in the world and in Turkey. A survey, targeting the banks who use this method in assesment, has confirmed that the method is an effective and accepted model. An examplatory usage of the model in a bank resulted in important increase in the banks assesment effectiveness.
Keywords: Banka Kredileri