Franchising yönetiminde uluslararası pazarlara açılmada sorunlar ve bir uygulama - Özkan, Zeynep (My University, 2004)
Franchising bir iş yapma yöntemidir. Çeşitli endüstriler ve işletmeler tarafından adapte edilen ve uygulanan ürün ve/ veya hizmet pazarlama metodudur. franchise kelimesinin tam anlamı serbest olmak demektir. Bu anlamda, franchising yatırımcılara kendi işlerinin sahibi olma, yönetme ve yönlendirme serbestliği sağlamaktadır. Tabi ki bu serbestlikle birlikte birtakım yükümlülükler de gelmektedir. Franchising'de bu yükümlülükler franchise-alanla (franchisee) ilgilidir ve franchise-alanın franchise-verene (franchisor) olan yükümlülüklerini kapsar, bu yükümlülükler franchise anlaşmasında veya kontratında belirtilmiştir. İşletme markasına ve ismine franchise-veren (franchisor) sahiptir ve marka ve isim franchise-verenin hakları kapsamındadır. Franchise-alan işletmenin marka ve sistemlerini kullanım hakkını satın alır. Franchising gerek franchise-alana, gerekse franchise-verene birçok avantajlar sağlamaktadır. Fakat bu avantajların yanı sıra özellikle uluslararası pazarlara açılmada franchising yönteminde birçok problemle de karşılaşılmaktadır. En çok karşılaşılan problemler; yabancı devlet müdahalesi, franchise-alan seçimi ve eğitimi, mağaza yer seçimi, toplumsal tavır ile geleneksel ve yerel ihtiyaçların bilinmesi, operasyonel problemler ve uygulanacak metodunun seçimi, tedarik ve lojistik, patent, ülke hukuku ve hukuksal sorunlar, ülke standartları, altyapı ve teknoloji, tüketici hakları, maliyetleri karşılayabilecek kaynak kıtlığı ve yüksek yatırım, yetersiz bilgi ve bilgi paylaşımından kaçma, marka tanınmadan ve tam gelişmeden franchise vermek, sistem adaptasyonu, yetersiz destek ve konuya yabancılık, başarısızlık oranları, veri toplama, uluslararası franchising arabuluculuk ıtım kanallarında çatışma, franchise-alan ile franchie-veren ilişkisi ve franchising'de çatışma olarak sıralanmaktadır. Franchising, Türkiye'de girişimcilere önemli fırsatlar yaratmakta ve franchising sisteminden yararlanacak olan girişimcilerin sistemi iyi bir şekilde incelemeleri ve sistemi oluşturmadan önce detaylı ön çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Türkiye'de franchising sistemlerinin oluşturulması, geliştirilmesi ve uygulanmasında etkin olarak grup çalışması ve proje yönetimi uygulanırsa franchising yönteminde karşılaşılan problemler en aza indirgenecek ve başarı elde edilecektir.

Franchising is a method of doing business. It is a method of marketing a product and/ or service, which has been adopted and used in a wide variety of industries and businesses. The word franchise literally means to be free. In this sense, franchising offers people the freedom to own, manage and direct their own business. However, as with any freedom, there are responsibilities. In franchising, these responsibilities have to do with the franchisee's commiments and obligationsusually spelled out in a franchise agreement or contractto the franchisor. The franchisor is the one who owns the right to the name or trademark of the business. The franchisee is the one who purchases the right to use the trademark and system of business. Franchising has a lot of advantages for both franchisors and franchisee. Although there is a lot of advantages, franchising method face to many problems, especially entering into the internetional markets. Most frequent problems are; foreign goverment interferences, franchisee selection and training, location selection, social beliefs and local necessity, selection of operational problems and implementation methods, supply and logistic problems, patent rights, country law and its problems, country standarts, infrastructure and technology, customer rights, high level investments and lock of source to compansate the cost, insufficient information and lock of informational share, to give franchise right unless to be well-known, system adaptation, insufficient support and unfamiliarity, unsuccessful percentages, collection of data, the national franchise mediation program, conflict in distribution channels, franchisee and franchisor relation and conflict in franchising. Franchising supplys important oppurtunities to entrepreneurs in Turkey. Entrepreneurs who wants to use franchising system have to examine and research the system and before implementation they have to do preliminary studies. In Turkey forming, developing and implementing of franchising systems will be held by a hard working group study and project management. The problems that faced by franchising management will be lower and success will get.
Keywords: Franchising; Pazarlama; Pazarlama, Uluslararası