Türkiye’de devlet borçlarının sürdürülebilirliği - Cebeci, Kemal (My University, 2005)
Özellikle 1980'li yıllarla başlayan süreçte yaşanan ödeme krizleri ile birlikte borçlanmanın sürdürülebilirliği sorunu sıkça tartışılmaya başlanmış ve günümüzde de literatürde önemli bir çalışma konusu halini almıştır. Birçok ülkede kamu borç stokunun önemli boyutlara ulaşmış olması ekonomik dengeleri bozucu etkilere neden olmakta ve ekonominin işleyişini olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye'de de kamu borç stokunun GSMH'ye oran olarak tehlike arz eden düzeylerde olması ve bu borçların çevrilebilirliği sorunu ekonominin üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Söz konusu borç stokunun reel faiz ve vade yapısı ise Türkiye için sürdürülebilirlik sorununu beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de devlet borçlarının sürdürülebilirliği araştırılmış ve iç borçlanmanın sürdürülebilirliği ekonometrik bir model çerçevesinde analiz edilmiştir. Model sonucunda Türkiye'de iç borçlanmanın sürdürülemez olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Name and Surname: Kemal Cebeci Field: Public Finance Programme: Theory of Public Finance Supervisor: Prof. Dr. Turgay Berksoy Degree Awarded and Date: Master - June 2005 Borrowing, Debt, Sustainability, Public Debt in Turkey

Especially after 1980's, by the period with payment crisis, debt sustainability have been frequently discussed and become an important subject in the literature. The higher rates of public debt stock to GNP ratios affect the economic balances negatively and disturb the wealth of economies. High rate of public debt have some negative effects on Turkish economy too. The reel interest and maturity structure of debt creates the sustainability problem of public debt in Turkey. The sustainability of public debt was searched in this study and sustainability of domestic debt was analysed by the econometric model. According to the model, It was drawed as a conclusion that domestic debt of Turkey is unsustainable
Keywords: Borçlar, Kamu_Türkiye; Devletten hak talep etme; Kamu yönetimi; Merkezi idarelerin yönetimi; Yönetimin aksayan işlevleri