Musculoskeletal ultrasonic evaluation and biomechanical analysis in chronic ankle ınstability - Özgül, Bahar (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışma kapsamında kronik ayabileği insatabiltesi (KAİ) olan bireylerde muskuloskeletal ultrasonik değerlendirmesiyle (MSUD) ile yapısal karakterizasyonun gerçekleştirilmesi ve ayak bileği kompleksinin yapısal ve fonksiyonel analizi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Öncelikle ultrasonik değerlendirme protokolünün güvenilirliği 11 yaralanması olmayan bireyler üzerinde gerçekleştirildi. MSUD yöntemiyle KAİ olan 31 olgu ve 28 kontrol olgusunun yapısal verileri toplandı. Değerlendirilen yapılar; anterior talofibüler ligament uzunluğu, tibialis anterior ve gastrocnemius medialis kalınlığı ve peroneal kasların kalınlığı ve kesit alanıydı. KAİ olan beş olgunun ve beş kontrol olgunun yürüme ve kesme hareketlerinde üç boyutlu hareket analizi kullanılarak fonksiyonel testleri kaydedildi. Bulgular: Ultrasonik değerlendirme protokolünün güvenilirliğinin yüksek düzeyde olduğu ortaya konuldu (ICC3,2=0.913-0.983, ICC3,1=0.917-0.983). Yapısal analizde KAİ'li bireylerin gastrocnemius medialis kalınlığının kontrol grubundan daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0.002, t=-3.292). Yürüme sırasında tespit edilen tek anlamlı kinematik fark, frontal düzlemde topuk vuruşunda ayak bileği daha az inversiyonda olmasıydı, diğer bir deyişle, gruplar arasında yapısal farklılık bulunmazken KAİ'li bireylerde topuk vuruşunda daha fazla eversiyon olduğu belirlendi (p=0.047, Z=-1.984). Sonuçlar: Fonksiyonel analizlerle birlikte değerlendirildiğinde, peroneal ve gastrocnemius medialis kaslarının kassal mimarisinin KAİ'li bireylerin yapısal karakterizasyonundaki önemi ortaya koyulmuştur. Ayak bileği çevresindeki kas yapıları MSUD kullanılarak yapısal olarak değerlendirilebilir ve fizyoterapistler tarafından KAİ olan bireylerin rehabilitasyonunda kullanılabilir.

Purpose: It was aimed to carry out structural characterization by musculoskeletal ultrasonic scanning (MSUS) and to investigate the relationship between structural and functional analysis of ankle complex in people with chronic ankle instability (CAI). Material and Method: Initially, the reliability of ultrasonic scanning protocol was performed with 11 uninjured subjects. The structural data of 31 subjects with CAI and 28 controls were collected by using MSUS. The evaluated structures were; anterior talofibular ligament length, thickness of tibialis anterior and gastrocnemius medialis, and thickness & cross sectional area of peroneal muscles. Functional tests of walking and cutting tasks were performed with five subjects with chronic ankle instability and five controls by using three dimensional motion analysis. Results: A high level of inter and intra-examiner reliability of scanning protocol was demonstrated (ICC3,2=0.913-0.983, ICC3,1=0.917-0.983). In the structural analysis; it was detected gastrocnemius medialis thickness of subjects with CAI was greater than uninjured subjects (p=0.002, t=-3.292). The only significant kinematic difference obtained in frontal plane in walking was less inverted ankle joint at initial contact (IC), in other words, more everted ankle position at IC in subjects with CAI than uninjured controls, while there were no structural characteristics between groups (p=0.047, Z=-1.984). Conclusion: It has concluded the architectural importance of peroneal and gastrocnemius medialis muscles in the structural characterization of people with CAI while considering with the functional analyses. Muscular structures around ankle can be evaluated structurally by using MSUS and it can be implemented for rehabilitation of individuals with CAI by physiotherapists.
Keywords: Ayak bileği; Biomechanics; Biyomekanik Ankle; Eklem instabilitesi; Hareket Analizi; Joint Instability; Motion Analysis; Ultrason; Ultrasound