IFRS 17 sigorta sözleşmeleri standardının incelenmesi, standart kapsamındaki hesaplamalar ve muhasebesi üzerine uygulama - Gültekin, Melek Sağlam (My University, 2021)
Finansal raporlama standartlarına olan ihtiyaç nedeniyle, farklı sektörler için uluslararası düzeyde düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenlemelerden yaygın olarak kullanılanı Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanan Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarıdır (IFRS). Kurul tarafından geliştirilen standartlardan sigorta sektörüne özgü olarak düzenlenen IFRS 4 Sigorta Sözleşmeleri Standardının yerini alarak 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan IFRS 17 Sigorta Sözleşmeleri Standardı sigorta muhasebesinde ve finansal raporlamasında meydana getireceği değişikliklerle ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada, IFRS 17 Sigorta Sözleşmeleri Standardı sigorta sözleşmelerine ilişkin tanım, bileşenlere ayrıştırma, sözleşmenin ifasına ilişkin nakit akış tahminleri, ölçüm modelleri ve muhasebeleştirmeye ilişkin esaslar kapsamında değerlendirilerek, standardın anlaşılması ve uygulanması noktasında ortaya çıkan belirsizliklerin giderilmesi amaçlanmaktadır. Standart ile birlikte sigortacılık finansal raporlamasına kazandırılan ölçüm modellerinden olan genel model; tahmini nakit akışları, iskonto, risk düzeltmesi ve sözleşmeye dayalı hizmet marjı çerçevesinde incelenmiştir. Genel model, prim dağıtımı modeli ve değişken ücret modelinin özellikleri ve modellerin mevcut mevzuatta yaratacağı değişiklikler değerlendirilmiş ve modeller üzerine uygulamalar yapılmıştır. Çalışmada, standardın yürürlüğe girmesiyle birlikte tek düzen hesap planında ihtiyaç duyulacak olan yeni hesaplar belirlenerek hesap planında boşta bulunan hesaplar önerilmiştir. Standardı uygulayacak taraflara yol göstermesi bakımından standart hazırlıklarına ilişkin eylem planı oluşturulmuştur.

Due to the need for financial reporting standards, international regulations are made for different sectors. The most commonly used of these regulations are the International Financial Reporting Standards reported by International Accounting Standards Board. IFRS 17, the insurance sector standard will come into force on 1 January 2023 that replaces with IFRS 4. It will bring changes about insurance accounting and financial reporting. This study, it is aimed to shed light on the hesitations about understanding and implementing the IFRS 17 Insurance Contracts Standard by evaluating the definition of insurance contracts, separation of components for an insurance contract, estimations of fulfillment cash flows, and other measurement models presented in the Standard. General model is examined the scope of fulfillment cash flows, discounting, risk adjustment, and contractual service margin. General model, premium allocation model and variable fee model is evaluated that will create changes in current regulation. Example applications made on the models. New accounts are identified and suggested to use for the uniform chart of accounts. An action plan is made at the end of the study to guide companies.
Keywords: Business; Contractual Service Margin; Değişken Ücret Modeli IFRS 17 Insurance Contracts Standards; Discount; Fulfilment Cash Flows; Genel Model; General Model; IFRS 17 Sigorta Sözleşmeleri Standardı; İskonto; İşletme; Premium Allocation Model; Prim Dağıtımı Modeli; Risk Adjustment; Risk Düzeltmesi; Sözleşmenin İfasına İlişkin Nakit Akışları; Sözleşmeye Dayalı Hizmet Marjı; Variable Fee Model