Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Mısır, Lübnan ve İsrail ile imzaladığı deniz sınırlandırma andlaşmalarının uluslararası hukuk bakımından değerlendirilmesi - Öztütüncü, Oğuzhan (My University, 2021)
Uluslararası andlaşmalar, uluslararası hukuk için kaynak teşkil eden yazılı metinlerdir. Uluslararası andlaşmalar, uluslararası hukuk ve dolaylı olarak dünya barışı için önemli belgelerdir. Bu derece önemli olan bu belgelerin doğru bir şekilde tesis edilmesi de gereklidir. 1969 Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi, bir uluslararası andlaşmanın nasıl yapılması gerektiğini detaylı bir şekilde düzenlemiştir. Bunun dışında 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi de deniz alanları ve bunların paylaşımı ile ilgili düzenlemeleri içerisinde barındırmaktadır. Bu çalışmanın konusu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Mısır, Lübnan ve İsrail ile imzaladığı deniz sınırlandırma andlaşmalarının uluslararası hukuk bakımından değerlendirilmesi olacaktır. Sonuca ulaşmak için hem andlaşmalar hukuku hem de deniz hukukundan yararlanılacaktır. Çalışmanın literatüre Kıbrıs deniz andlaşmalarının hukuksal analizi üzerine katkı yapması umulmaktadır.

International treaties are written texts that constitute a source of international law. International treaties are important documents for international law and indirectly for world peace. It is also necessary to establish these documents, which are so important, correctly. 1969 Vienna Convention on the Law of Treaties set rules how an international treaty should be concluded. Apart from this, 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea includes rules related to sea areas and their sharing. The subject of this study will be evaluation of the sea delimitation agreements in terms of international law signed by the South Cyprus Greek Administration with Egypt, Lebanon and Israel. To reach the conclusion, both the law of treaties and the law of the sea will be used. It is hoped that the study will contribute to the literature on the law analysis of the Cyprus maritime treaties.
Keywords: Antlaşmalar; International economic relations; International law; Treaties; Uluslararası ekonomik ilişkiler; Uluslararası hukuk; Uluslararası HukukMünhasır Ekonomik BölgeKıbrıs International LawExclusive Economic ZoneCyprus