Nesnelerin interneti teknolojisinde güvenli veri iletişimi - programlanabilir fiziksel platformlar arasında wep algoritması ile kriptolu veri haberleşmesi uygulaması - Akkuş, Samet (My University, 2016)
Günümüzde geliştirilen yüksek teknolojili cihazlar modern toplumların vazgeçilmez değerleri arasındadır. Günlük ihtiyaçlarımızın birço- ğunda kullandığımız bu teknolojiler hayatımızı oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu cihazların çoğu birbirinden bağımsız olarak çalışmaktadır. Son yıllarda Nesnelerin İnterneti (Internet of Things - IoT) teknolojisi ile birlikte günlük hayatta kullandığımız tüm cihazların birbiri ile haberleşerek akıllı bir haberleşme ekosistemi oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, IoT ekosisteminde bulunan internet üzerinde herhangi iki farklı yerel ağa bağlı, programlanabilir mikrodenetleyiciler arasında kriptolu veri haberleşmesi gerçekleştirilmiştir. Kullanılan bu programlanabilir mikrodenetleyicilere IO(Input-Output) arayüzü üzerinden her türlü cihaz bağlanabilmekte ve kontrol edilebilmektedir. Yerel ağda bulunan cihaz üzerinden uzak ağa veri gönderilmek istenildiğinde, cihaz veriyi şifreler ve internet üzerinden karşıdaki yönlendiriciye gönderir. Yönledirici veriyi kendi ağında bulunan programlanabilir cihaza yönlendirir. Programlanabilir cihaz ise şifreli veriyi çözerek kendi yerel ağında bulunan bilgisayara iletir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için gerekli port yönlendirme ve NAT ayarları hem yönlendiricleri hem de cihazlar üzerinde gerçekleştirilmelidir. Oluşturulan bu sistemin avantajı, cihazın IP filtrelemesi yaparak dışarıdan gelecek saldırılara karşı duyarlı olması ve paket içeriğini şifrelediği için veri bloğu okunsa dahi içerikten bir anlam çıkartılamamasıdır.
Keywords: Nesnelerin İnterneti, Programlanabilir Fiziksel Platformlar, İletişim Güvenliği, IP Güvenliği