Ergenlerde anne-baba tutumları ve dini yönelim - Dinç, Ayşenur (My University, 2007)
ERGENLERDE ANNE-BABA TUTUMLARI VE DİNİ YÖNELİM Ergenlik dönemi bireyin dünyaya geldikten sonraki ilk 8 ayı hariç hayatı boyunca değişimi en yoğun yaşadığı dönemdir. Dolayısıyla ergenlik dönemi yaşam dönemlerinin en önemlilerindendir. Ergenlik döneminde birey biyolojik anlamda vücudunda değişiklikler yaşarken kimlik gelişimini tamamlamaya da çalışır. Kimliğin bir parçası olan dini yönelim de bu dönemde oluşmaya ve bireyin kişiliğinde oturmaya başlar. Hiç şüphesiz ergenlik dönemindeki birey bütün bu değişimleri yaşarken çevresinden ve en önemlisi de o ana dek en yakınınında bulunan anne-babasından ve onların tutum ve davranışlarından etkilenir ve bu etkilenme ergenin kişiliğine ve dolayısıyla dini yönelimine de yansır. Bu çalışmada İstanbul’da yaşayan 157 ergen örneklem alınmış ve anne babalarının tutumlarının sözkonusu bireylerin dini yönelimlerine dönük etkisi araştırılmıştır. Araştırma neticesinde; “Ebeveynler ceza ve yaptırım içeren tutumları daha çok erkek çocuklarına uygulamaktadır”, “17 ve üzeri yaş dilimi daha yoğun dini tutumlara sahip olma eğilimindedir” ve “Ergenlerin dini yönelim durumlarına ebeveyn tutumlarından; koruyuculuk, standartların belirliliği, çocuk bakımı ve tutarlı disiplin tutumları arasında pozitif, duygusal cezalandırma negatif etki etmektedir” sonuçlarına ulaşılmıştır.

PARENT’S BEHAVIOURS TO ADOLESCENCE AND RELIGIOUS ATTITUDE Adolescence is the period which a person experience the most intensive changes in his life except the very first 8 months. Therefore adolescence is one of the most important periods in life. In this period while a person experience some biological changes in his body, he also try to identify himself. Religious attitude as a part of identity comes into being and settles in the personality. Undoubtedly while the person experiences all these changes, he is influenced by his environment especially by his parents -who are the closest people to him until that time- and their behaviors. This influence reflects his personality and hence his religious attitudes. In this research, 157 adolescent who live in İstanbul regarded as a sample and the effect of their parents’ behaviors on their religious attitude was researched. According to research these results were found; “ Parents use discipline and sanctions mostly on boys”, “ 17 years of age and plus adolescent more likely to have more intensive religious attitude” “Some of parents behaviors like predictability of standards, protectiveness, principled discipline, nurturance have positive effects on adolescent’s religious attitude while affective punishment has a negative”
Keywords: Aile Eğitimi_Din; Din Eğitimi, Aile; Din Psikolojisi; Dini Eğitim