Basın işletmelerinde iş geliştirme çalışma ve uygulamaları - Genel, Zeynep (My University, 2008)
TEZ ÖZETİ Sanayi devrimi ve teknolojinin gelişimi ile işletmeler değişime ayak uydurmak ve yaşam döngülerini sürdürebilmek için toplum faktörlerini yapılarına eklemek zorunda kalmışlardır. Teknolojinin hızlı gelişimi, iletişimi kolaylaştırmış, kolay iletişim ağı sonucunda kitleler birbirlerinin ekonomik dalgalanmalarından etkilenir hale gelmişlerdir. Daha önceleri işletme varlıkları uluslararası pazarlardaki payda olarak değerlendirilirken, çağımızda ismine olan güvenirliliği ve hedef kitle sadakati bir işletmenin katma değeri haline gelmiştir. İkinci bölüm de detaylı olarak yer verilen strateji, işletmenin itibarının korunması konuları birbirleriyle bağıntılıdır.İş geliştirme kavramı birçok aşama ile gerçekleştirilir. İkinci bölümde ele alınan iş geliştirme kavramı günümüz iş yaşamında ve finansal platformda “her şey” anlamını taşımaktadır. Hızlı gelişimde medya etkili iletişim kanalı olmuştur. Güven unsurunu en fazla içinde barındıran basın işletmelerinin birçoğu katı ideolojilerini esnetmiş ,bu gelişime ayak uydurmak için iş stratejileri ,teknolojik uygulamalar hayata geçirmişlerdir. Gücünün farkında olan basın işletmeleri, hayatta kalmak ve tercih edilir niteliklerini koruyabilmek için dünya genelinde yenilik stratejisi izleyen markalar arasında yer almaktadır. İş Geliştirme konusunda Avrupa'da ayrı departman ve uzmanları bünyesinde bulunduran Hürriyet Gazetesi , Türkiye'nin en iyi markası olma unvanını korumayı ve bu prestiji yeni iş olanaklarına çevirebilmeyi hedefleyen basın işletmelerinden biridir. Bu bilgiler ışığında dördüncü bölümde örnek bir iş geliştirme modeli olan TurMarkt çeşitli aşamalarıyla incelenmektedir. Hürriyet Avrupa Grubu tarafından geliştirilen proje turizm alanında basın işletmesinin kaynak ve gücünü kullanarak yeni bir iş kolu yaratmayı başarmıştır. Özellikle Avrupa’daki hedef kitleyi Türkiye’deki eğitimli hedef kitle seviyesine çekmek ve Avrupa’da yaşayan Türk aileleri ve Avrupa’dan Türkiye’ye gelmek isteyen kitleyi tatil olanakları ve eğlence seçenekleri ile ikna etmek amacını taşımıştır.

Adopting themselves to the changes, and maintaining their existence against the industrial revolution and technological development, enterprises had to include social factors into their structures. Rapid development in technology facilitated communication, and consequently groups were started affecting each other by means of the economic fluctuations in them. Today, the reliability of its name and loyalty of target groups are the additional values of an enterprise, whereas assets of an enterprise were the denominator in international markets previously. The strategy, which is explained in details in the second part, is correlated with the maintenance of an enterprise’s reputation. The concept of business development can be realized with many stages. The strategy, which is mentioned in the second part, bears the meaning of “everything” for today’s business world, and financial platforms. Media was the effective communication channel in the rapid development. Many of the most reliable media organizations compromised on their strict ideologies, and established business strategies, and technological practices to keep pace with such development. Media organizations, aware of their power, are the ones that have global innovation strategies to survive and conserve the qualities that make them preferable. The daily Hürriyet, that has a special department and experts of Business Development in Europe, is one of the media organizations recognized as the best in Turkey, and aiming at turning this reputation into new business opportunities. In the light of these data, TurMarkt, a featured business development model is analyzed in details in the fourth part. The project designed by Hürriyet Europe has been managed to establish a new business line in tourism by using the resource and power of the media organization. Bringing the target group in Europe to the level of the educated target group in Turkey, and persuading the Turkish families in Europe, and the groups, which like to come to Turkey from Europe for vacation, with the vacation facilities, and recreation options were especially aimed by the project.
Keywords: Basın Ekonomisi; İşletmeler_Basın