Ergenlerde problem çözme becerisini geliştirmeye yönelik bir grup çalışması programının etkisinin incelenmesi - Söylemez, Sebahat (My University, 2002)
Bu araştırmanın amacı ergenlerde problem çözme becerisini geliştirmeye yönelik bir eğitim oluşturmak ve bu Problem Çözme Envanteri ile sınamaktır. Problem Çözme Envanteri geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış bir ölçme aracıdır. Bu araştırmada 15-17 yaş grubundaki 8'er öğrenciden oluşan deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Her iki gruptaki öğrenciler Problem Çözme Envanteri'ne göre yüksek puan alan, yani problem çözme becerisi düşük öğrenciler arasından seçilmişlerdir. Grupların denk olduğu istatistiksel olarak test edilmiştir. Deney grubunda yer alan öğrencilerle ayrıca bir görüşme yapılarak katılımın gönüllülük ilkesine göre gerçekleşmesi sağlanmıştır. Deney grubundaki öğrencilere 8 hafta süre ile haftada bir kez olmak üzere 50 dakikalık oturumlarla problem çözme becerisi eğitim uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise her hangi bir eğitim verilmemiştir. Uygulamaya ilişkin bulgular şu şekilde özetlenebilir: 1)Deney grubunun ön test ve son test ölçüm puanları arasında son test puanları lehine bir farklılık söz konusudur. Kontrol grubu için böyle bir farklılık söz konusu değildir. 2)Deneye ve kontrol grupları arasındaki son test ölçüm sonuçlarına göre deney grubu lehine anlamlı bir farklılık söz konusudur. Bu sonuç verilen eğitimin etkililiğini göstermektedir. Temel becerilerden biri olarak kabul edilebilecek problem çözme becerisinin ergenlikte geliştirilmesinin günümüzde önem kazandığı varsayımından yola çıkan bu çalışma söz konusu becerinin eğitim yolu ile geliştirilebileceğini ortaya koymaktadır.
Keywords: Ergenlik Psikolojisi; Gelişim psikolojisi; Genç yetişkin psikolojisi; Psikoloji