STK’ların iletişim düzeyleri ve itibarları arasındaki etkileşim: Türkiye’de kadın hakları odaklı STK’lar üzerine bir araştırma - Karapınar Eyvel, Kübra (My University, 2024)
Günümüz dünyasında hem küresel hem de yerel düzeyde sivil toplum kuruluşlarının (STK'lar) etkisi artmış ve bu kuruluşlar, demokrasi, şeffaflık ve yönetim başarısı gibi unsurların ölçütü haline gelmiştir. STK'lar, vatandaşların gönüllü katılımıyla karar alma süreçlerine dahil oldukları için katılımcı demokrasinin önemli bileşenleri olarak kabul edilirler. Bu kuruluşların gelişimi, demokratik yönetimler tarafından teşvik edilir çünkü sivil toplum, bireylerin kendi iradeleriyle oluşturdukları yapıları temsil eder. Ancak, ülkemizde sivil toplum kuruluşları niceliksel biçimde büyümesine rağmen, niteliksel açıdan hâlâ bazı eksiklikler mevcuttur; kurumsal kapasitelerin iletişim faaliyetleri ile kamuoyu oluşturma etkilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasının ve kadına yönelik şiddetin giderek olağanlaştığı bir bağlamda, kadın haklarına odaklanan sivil toplum kuruluşlarının (STK'ların) etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, söz konusu STK'ların iletişim stratejilerini ve toplum nezdindeki itibarlarını inceleyerek, bu iki dinamik arasındaki etkileşimi analiz etmeyi amaçlamaktadır. Metodolojik yaklaşım, STK'ların toplumsal etki düzeylerini ve kamuoyundaki algılarını anlamak için tasarlanmış olup, sosyal dönüşümdeki rollerini ve faaliyetlerinin etkinliğini anlamaya yöneliktir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, STK'ların iletişim yöntemleri ile kamuoyundaki itibarları arasında belirgin ilişkiler olduğunu saptamıştır.

In today's world, the influence of non-governmental organizations (NGOs) has increased at both global and local levels, and these organizations have become a measure of elements such as democracy, transparency, and governance success. NGOs are considered important components of participatory democracy as they involve voluntary participation of citizens in decision-making processes. The development of these organizations is encouraged by democratic administrations because civil society represents structures created by the will of individuals. However, despite the quantitative growth of civil society organizations in our country, there are still some qualitative deficiencies; it is necessary to develop institutional capacities, communication activities, and public opinion formation effects. This study aims to assess the effectiveness of women's rights-focused NGOs in a context where Turkey has withdrawn from the Istanbul Convention and violence against women is becoming increasingly normalized. The research aims to analyze the interaction between the communication strategies of the mentioned NGOs and their reputations in society. The methodological approach is designed to understand the social impact levels of NGOs and their perceptions in the public eye, aimed at understanding their roles in social transformation and the effectiveness of their activities. The findings obtained from the research have identified clear relationships between the communication methods of NGOs and their reputation in the public eye.
The interaction between the communication levels and reputations of NGOs: a study on women's rights-focused NGOs in Turkey
Keywords: Communication; İletişim; İtibar Yönetimi; Non-governmental organizations; Reputation Management; Sivil Toplum Kuruluşları; Sivil toplum örgütleri; Turkey; Türkiye