Türk sigorta şirketlerinde mali yeterlilik - Günkut, Mustafa Özgür (My University, 2007)
TÜRK SİGORTA ŞİRKETLERİNDE MALİ YETERLİLİK ÖZET Sigorta endüstrisi son 20 yıllık süreçte büyük bir değişim yaşamaktadır. Dünyadaki küreselleşme hareketleri sigorta sektörünü de büyük oranda etkilemiş, sigorta şirketleri mali yapılarını güçlendirmek ve uzun vadeli politikalar yürütmek zorunda kalmışlardır. Son yıllarda katastrofik olayların artması, büyük krizlerin yaşanması, özellikle sorumluluk sigortalarında ortaya çıkan hasarlar ve beklenmeyen tazminat talepleri şirketlerin mali yetersizlik problemlerini daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkarmıştır. Bu süreçte sigorta şirketlerinin hem rekabet gücünü arttırabilmesi hem de varlığını uzun süre sürdürebilmesi için mali yapılarına daha fazla önem verme zorunlulukları bu çalışmanın ana fikrini oluşturmuştur. Ülkemizde sigorta sektörü mevzuat alanındaki eksiklikler nedeniyle uzun yıllar boyunca ciddi yapısal sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Özellikle muhasebe ve mali alandaki eksiklikler rekabet şartlarını güçleştirmiştir. Yeni çıkan sigortacılık yasasının bu olumsuzlukları kısmen azaltacağı varsayılmakta, ayrıca AB müzakere sürecinde Türk sigorta muhasebe sisteminin AB normlarına uyumlaştırılmaya başlaması, Uluslar- arası Muhasebe Standartları ve mali yeterlilik ile ilgili düzenlemelerin sigorta şirketlerine getireceği yeni mali boyutlar bu çalışmada geniş olarak ele alınmıştır. Bu çalışma dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde sigorta ile ilgili genel kavramlara yer verilmiş ve 2006 yılında Türk sigorta sektörü rakamlarla analiz edilerek güncel veriler elde edilmiştir. İkinci bölümde Türk Sigorta Sektöründeki mali yeterlilik uygulamaları AB’ de ki uygulamalara da değinilerek ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Üçüncü bölümde sigorta muhasebesi ve mali tablolar AB’ deki farklılıklar göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde sigorta sektörünün mali analizine ilişkin açıklamalar yapılmış ve mali analizin önemi vurgulanmıştır. FINANCIAL SUFFICIENCY OF TURKISH INSURANCE COMPANIES

Insurance industry has been going through a great change in the last 20 years. Globalisation activities in the world have effected insurance sector in a big proportion , insurance companies had to strengthen their financial structures and conduct long term policies. Increase in catastrophic events, great crisis in recent years especially damages that occur in liability insurances and unexpected compensation demands have crystallized the financial deficiency problems of companies. In this process insurance companies being have to give more importance to their financial structures in order to increase their competitive power and continue to exist for a longer period has constituted the theme of this study. Insurance sector in our country has faced serious structural problems for many years because of defects in legislation. Especially defects in accountancy and financial areas have made competition conditions difficult. It is assumed that the new insurance law will lessen these problems. Also in the EU negotiation period Turkish insurance accountancy system being started to be adapted to EU norms, new finanacial dimensions that will be brought by the arrangements about International Accountancy Standarts and financial suffciency are discussed widely in this study. This stuy is composed of four chapters. In the first chapter general terms about insurance is brushed and Turkish insurance sector in 2006 is analysed by numbers and up to date datum obtained. In the second chapter financial sufficiency applications in Turkish Insurance Sector are explained in detail discussing the applications in EU as well. In the third chapter insurance accountancy and financial tables are analysed considering differences in EU. In the fourth and last chapter explanations about financial analysis of insurance sector are made and imporatnce of financial analysis is stated.
Keywords: Bankalar va Bankacılık; Mali Yeterlilik; Sigortacılık; Sigortacılık_Türkiye