Genç elit kadın sporcularda direnç temelli kuvvet antrenmanı esnasında farklı set yapılarının metabolik, mekanik ve nöromusküler parametrelere etkisi - Boyacı, Abdurrahman (My University, 2023)
Amaç: Farklı direnç antrenmanı set yapılarının mekanik (bar hareket hızı), metabolik (laktik asit), nöromusküler performans (aktif sıçrama ve vuruş sıklık hızı), algılanan efor düzeyi ve gecikmiş kas ağrısı üzerine etkisi, farklı set yapıları arasındaki farkın tespit edilmesi ve aktivasyon sonrası potansiyel için farklı dinlenme aralıklarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya yaş 15,17±0,718, boy 168,67±4,81, kilo 49,25±2,37 ve spor yaşı ortalamaları 5,42±1,240 olan 12 genç milli kadın taekwondo sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar 1 MT belirleme, geleneksel set (GS;%75MT,3x12 tekrar, setler arası 180sn), küme set (KS;%75MT,3x4+4+4, set-içi dinlenme 30sn, set-arası dinlenme 180sn) ve dinlenmeyi yeniden dağıtma set (DYD; %75MT,3x4+4+4, set-içi dinlenme 30sn, set-arası dinlenme 120sn) protokolü için 4 farklı protokole katıldılar. Ana 3 protokolde vuruş sıklık hızı, aktif sıçrama (ön test ve 30sn, 4dk, 10dk) kan laktat, algılanan efor ve gecikmiş kas ağrı performansları ölçülmüştür. Normal dağılım gösteren veriler, grup içi ön test son test fark tespiti için t test (paired-samples) analizi uygulanmıştır. Gruplar arası fark için çoklu karşılaştırma (Oneway ANOVA) analizi yapılmıştır. Parametrelerinde karşılaştırması için Bonferroni post- hoc uygulanmıştır. Bulgular: Tüm protokollerde grup içi aktif sıçrama performans karşılaştırmasında ön test ile 4dk ve 8dk arasında, KS ve DYD ile GS protokolü değerleri arasında (set boyunca ortalama hareket hızı, ortalama güç ve zirve güç çıktıları, vuruş sıklık hız testi toplam vuruş sayısı, yorgunluk indeksi, algılanan efor ve gecikmiş kas ağrısı) istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p<0,05). Sonuç: Çoklu yüksek tekrar setler içeren GS yerine, KS ve DYD ile verilecek olan aralıklı dinlenme ile akut nöromusküler, mekanik ve metabolik performansı olumlu yönde etkilemektedir.

Objective: To investigate the effect of different resistance training set structures on mechanical (bar movement speed), metabolic (lactic acid), neuromuscular performance (active jump and stroke frequency rate), perceived exertion level and delayed muscle soreness, to determine the difference between different set structures and to investigate different rest intervals for post- activation potential. Materials and Methods: Twelve young national female taekwondo athletes with a mean age of 15.17±0.718 years, height 168.67±4.81, weight 49.25±2.37 and sport age 5.42±1.240 participated in the study. The participants participated in 4 different sessions for 1 RM determination, traditional set (TS; 75%MT, 3x12 repetitions, 180 seconds between sets), cluster set (CS; 75%RM, 3x4+4+4, intra-set rest 30 seconds, inter-set rest 180 seconds) and rest redistribution set (RR; 75%MT, 3x4+4+4, intra-set rest 30 seconds, inter-set rest 120 seconds) protocols. In the main 3 protocols, stroke frequency velocity, active jump (pre-test and 30 sec, 4 min, 10 min) blood lactate, perceived exertion and delayed muscle soreness performances were measured. Paired-samples t-test analysis was applied to the normally distributed data for within-group pretest-posttest difference determination. Oneway ANOVA (multiple comparison) analysis was performed for the difference between groups. Bonferroni post-hoc was applied for comparison of parameters. Results: There was a statistically significant difference (p<0.05) between pre-test and 4min and 8min, between CS and RR and TS protocol values (average movement speed during the set, average power and peak power outputs, total number of strokes in stroke frequency velocity test, fatigue index, perceived exertion, and delayed muscle soreness) in intra-group active jump performance comparison in all protocols.
Effects of different set structures on metabolic, mechanical and neuromuscular parameters during resistance-based strength training in young elite female athletes
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; Cluster set; Dinlenmeyi yeniden dağıtma; Direnç antrenmanı; Female athlete; Kadın sporcu; Kadın sporcular; Küme set; Physical education and training; Resistance training; Rest redistribution; Taekwondo; Women athletes