Ofis Çalışanlarında Karpal Tünel Sendromu Semptomları ve Fonksiyonel Durum - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışma ofis çalışanlarında karpal tünel sendromu semptomları ve fonksiyonel durumu belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan özel bir şirketin iki ayrı binasında Kasım 2015-Mayıs 2016 tarihleri arasında çalışan 700 ofis çalışanı oluşturmuş, örneklem seçimi yapılmamış tüm evrene ulaşmak hedeflenmiştir. Ofis çalışanlarının yoğun iş temposu ve çalışmaya katılmak istememeleri nedeniyle, katılmaya gönüllü olan 153 bireye ulaşılmıştır. Bireyler araştırma hakkında bilgilendirilmiş ve araştırma için sözlü onamları alınmıştır. Veri toplama aracı olarak Sosyo-Demografik Soru Formu ve Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan çalışanların yaş ortalaması 33.62±8.22, %51.6'sı kadın, %50.3'ü evli, %12.4'ünün el ve bilek rahatsızlıkları için tanı konmuş hastalığı bulunmaktadır. Çalışanların Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi Semptom Şiddeti Skalası puan ortalaması 1.34±4.46, Fonksiyonel Durum Skalası puan ortalaması 1.24±0.40 bulunmuştur. Çalışanların %62.1'i fonksiyonlarında zorluk çekmediğini, %33.3'ü hafif derece zorlandığını belirtmiştir. Semptomlar açısından incelendiğinde; çalışanların %42.5'inde karpal tünel sendromuna yönelik belirti olmadığı, %47'sinde hafif derecede, %9.8'inde ise orta derecede belirtiler olduğu bulunmuştur. Çalışanların Semptom şiddeti skalası ile fonksiyonel durum skalası puan ortalamaları arasında pozitif yönde, orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur (r=.67; p=0.00). Buna göre çalışanlarda karpal tünel sendromu semptomları attıkça fonksiyonel durum kapasitesinde yetersizlik artmaktadır.

Aim: The aim of the study was to examine carpal tunnel syndrome symptoms and functional status in office workers. Material and Method: This study is a descriptive research. The population of this research is comprised of people working in two different buildings private institutions in the city of Istanbul. The research was conducted between the dates of November 2015-May 2016. The population is comprised of 700 workers. It is aimed to reach whole population without sampling, but office workers intense worked and they didn't want to participate, so this research was completed by contacting with 153 workers who are voluntary for this research. Individuals were informed about the research and verbal consents were obtained for the research. Socio-Demographic Questionnaire and Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire were used as data collection tools. Results: The average age of the participants was 33.62±8.22, 51.6% were woman, 50.3% were marriage, 12.4% were diagnosed with hand and wrist disorders. The mean score of the Symptom Severity Scale of Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire was 1.34±4.46 (min=1, max=3) and the mean score of Functional Status Scale was 1.24±0.40 (min=1, max=3.5). 62.1% of the workers stated that they did not have difficulty in their functions and 33.3% stated that they were slightly difficult. When examined in terms of symptoms; it was found that 42.5% of the workers did not have signs for carpal tunnel syndrome, 47% were mild, and 9.8% were medium. There was a significant positive correlation between the symptom severity scale and the functional status scale scores (r=.67, p=0.00). As carpal tunnel symptoms increased, functional capacity insufficient increased.
Carpal Tunnel Syndrome Symptoms and Functional Status in Office Workers
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri