Vergiye gönüllü uyum : izaha davet müessesesi - Aslantaş, Esra (My University, 2019)
Vergiler; devletin egemenlik gücüne dayalı, cebren ve karşılıksız olarak tahsil edilmektedir. Vergi mükelleflerinden beklenen davranış, vergi ile ilgili yükümlülüklerini severek ve isteyerek yerine getirmeleridir. Ancak vergiler; mükelleflere mali yük getirdiğinden, mükellefler çeşitli tutum ve davranışlarda bulunarak bu yükten kurtulmak istemektedir. Dolayısıyla mükelleflerin vergi yükünden kurtulma çabaları vergilendirme sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu noktada vergi sisteminin etkin ve başarılı olabilmesi için mükelleflerin vergiye gönüllü uyum göstermeleri gerekmektedir. Bu gereklilik, vergiye gönüllü uyum konusunda devletin yeni birtakım politikaları yürürlüğe koymasını zorunlu kılmıştır. Ülkemizde, vergiye gönüllü uyumun artırılması amacıyla, 6728 sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 370. Maddesi “İzaha Davet” başlığı altında yeniden düzenlenerek İzaha Davet Müessesesi getirilmiştir. Mevcut çalışmada; vergiye gönüllü uyum kavramı üzerinde detaylıca durulmuş ve bu kavrama hizmet eden İzaha Davet Müessesine genişçe yer verilmiştir. Son olarak; uygulama sonuçları analiz edilerek söz konusu müessesenin hem mükellef psikolojisi hem de kamu gelirleri üzerinde olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır.

Taxes; it is collected on the based on the sovereignty power of the state, by force and unrequited. The expected behavior of taxpayers is fulfilled their obligations related to the tax willingly. But taxes; due to taxpayers bring fiscal burdens, taxpayers want to get rid of this burden by carrying out various attitudes and behaviors. Thus taxpayers efforts to get rid of the tax burden negatively affect the taxation process. At this point, taxpayers are required to have a taxation voluntary compliance for the tax system to be effective and successful. This requirement, obliged the state to enact a number of new policies on taxation voluntary compliance. In order to increase the tax voluntary compliance in our country, the Law No. 6728 on “Law On Change In Some Laws For The Improvement Of The Investment Envıronment” and the Article 370 of the Tax Procedures Law No. 213 have been reorganized under the title of “Invitation to Explanation” Invitation to Explanation institution was introduced. In the present study; The concept of tax voluntary compliance dwell on in detail and give wide publicity to which serves this concept to “Invitation to Explanation”. Finally; by analyzing the application results, it was concluded that the said institution had positive effects on both taxpayer’s psychology and public revenues.
Keywords: Finance; Invitation to Explanation; İzaha Davet Public Revenues; Kamu Gelirleri; Maliye; Vergiye Gönüllü Uyum; Voluntary Tax Compliance