Amelogenezis İmperfektalı Bir Hastanın Multidisipliner Yaklaşımla Tedavisi: Bir Olgunun 5 Yıllık Takibi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amelogenezis imperfekta (Aİ) herhangi bir sistemik hastalık olmaksızın süt ve daimi dişlerde mine yapısında belirgin bozuklukla karakterize kalıtsal bir anomalidir. Aİ hastalarının başlıca kaygıları çürüğe yatkınlık, kötü estetik ve yaygın hassasiyettir. Bu defektlerin tedavisi, estetik ve fonksiyonun yanı sıra bunlara bağlı olarak görülen psikososyal sorunların düzeltilmesi bakımından önemlidir. Aİ hastalarının tedavi planlamasında yaş, sosyoekonomik durum, hastalığın tipi ve ciddiyeti, tedavi planlandığı anda ağız içi durumu gibi birçok faktör etkili olmaktadır. Bu olgu raporunda, hipomatür tip Aİ teşhisi konulan kadın hastanın estetik ve fonksiyonel gereksinimlerini tekrar kazandırmak amacıyla yapılan periodontal seviyeleme işlemi ve sabit protetik restorasyonlar ile 5 yıllık sonuçları sunulmaktadır

Amelogenesis imperfecta (AI) is a hereditary disorder that disrupts the formation of dental enamel in the primary and permanent dentition in the absence of systemic manifestations. The main concerns are caries susceptibility, poor esthetics, and generalized sensitivity. Treating these defects is not only important for esthetics and function but also for psychosocial health. Treatment planning for patients with AI is related to many factors: age and socioeconomic status of the patient, type and severity of the disorder, and the intraoral situation. In this case report, the 5-year results of a periodontal leveling process and fixed prosthetic restoration performed to regain esthetic and functional requirements in a female patient diagnosed with hypomature AI are presented
Multidisciplinary Therapy in a Patient with Amelogenesis Imperfecta: A Case Report With 5-Year Follow-Up
Keywords: Genel ve Dahili Tıp