Türk marka hukukunda yanıltıcı işaretler - Şen, Sena (My University, 2021)
Ticaretin globalleşmesi ile beraber marka kavramı ve markanın değeri büyük önem kazanmıştır. Ürün ve hizmetlerin tüketicilerin ilgisini çekebilmesi ve onlar için daha cazip hale gelebilmesi adına satıcı ve sağlayıcılar çeşitli markalar ile ürün ve hizmetlerini piyasaya sunmaktadır. Bu noktada kanun koyucu satıcı ve sağlayıcılar tarafından kullanılan markaların yanıltıcı olmaması gerektiğine ilişkin birtakım düzenlemeler getirmiştir. Bu minvalde işbu tez çalışmasının ilk bölümünde genel hatlarıyla markayla ilgili kavramlardan, ikinci bölümünde marka olarak tescil edilmek istenen ancak toplum için yanıltıcı olabilecek işaretlerden, üçüncü bölümde ise bu yanıltıcı işaretlere ve markalara karşı açılabilecek olası davalardan bahsedilmiştir.Sonuç olarak bu çalışmada, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’ndaki markanın yanıltıcı nitelikte olmaması gerektiğine ilişkin düzenlemesi ışığında yapılan mahkeme kararları incelemesi ve literatür araştırması doğrultusunda; markaların yanıltıcı olmaması gerektiği hususu sebepleriyle izah edilerek, bu niteliği sağlayamayan işaret ve markalara karşı hangi davaların açılabileceği açıklanmıştır.

The value of the trademark and trademark concept has gained importance with the globalization of trade. In order to draw the attention of consumers and make the products and services more attractive for them, sellers and suppliers offer their products and services to the market with various trademarks. At this point, lawmaker is restricting the trademarks with various regulations in a way that will benefit the consumer. In this regard, the first chapter of this thesis explains the concepts related to the trademarks in general terms. In light of case law and literature review, the second chapter takes a closer look at the deceptive marks that are misleading the public. Accordingly the third chapter sets forth the various regulations restricting the trademark right concerning the public interest, and describes the possible lawsuits which can be filed against the deceptive trademarks.As a result, in accordance with Turkish Industrial Property Code No. 6769 this study aims to explain the concept of deceptive marks and the lawsuits which can be filed against the deceptive trademarks.
Keywords: Civil law; Deceptive Trademarks; Hukuk; Law; Marka Hakkı; Markalar; Medeni hukuk; Misleading Marks; Trademarks; Turkey; Türkiye; Yanıltıcı İşaretler; Yanıltıcı Markalar Trademark Right