Toplam kalite yönetiminde muhasebe denetimin yeri ve önemi - Kabataş, Yaşar (My University, 1999)
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNDE MUHASEBE DENETİMİNİN YERİ VE ÖNEMİ (ZET Dünya ekonomisinde son yıllardaki gelişmelere bakıldığında üretim artışına karşın, talebin aynı oranda artmadığı görülmektedir. Ürün ve hizmetin satılmlasında görülen kıyasıya rekabet firmaları avantajlı duruma geçebilme çabalarına itmiş bunun sonucu olarak da yeni ve çağdaş yönetim teknikleri kullanılmaya başlanmıştır. İşte Toplam Kalite Yönetimi firmaların yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için gerekli bir yönetim şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaliteli, fiyatı uygun mal üretip satmak müşteriye zamanında ürününü ulaştırmak ve sonuçta müşteri memnuniyeti sağlamak toplam kalite yönetiminin temel amaçlarıdır. Kaliteli bir üretim için tasarımdan, satış sonrası hizmete kadar olan süreçteki her aşamada ilk defada doğru yapmak esastır. Çünkü sıfır hatalı üretim bir taraftan maliyetleri düşürürken, diğer taraftan istenilen kaliteyi sağlayacaktır. Çalışanların katılımının sağlanması ve sürekli gelişme T.K.Y'nin önemli bir faktörüdür. PUKO döngüsü denilen sistemde önce plan yapılıp sonra uygulanır kontrol edilip düzeltme yapılarak gelişme sağlanır. T.K.Y'nde kalite artarken maliyetlerin düşük tutulması temel amaç olduğu varsayıldığında maliyetlerin hesaplanması büyük önem taşır. Bunun yanında T.K.Y uygulamasında bütün proseslerin kontrolünün önemi büyüktür. Bu işletmenin iç kontrol sisteminin etkin olması kalite için gerekli bir unsurdur. Etkin bir kontrol sisteminde iç ve dış denetimin istenilen düzeyde yapılması birinci derecede şarttır. Kalite denetiminin başarısı buna bağlıdır. İç kontrol sisteminde muhasebe sistemi de yer almaktadır. İşletmenin mal ve hizmet üretimlerinin sonucunun parasal olarak elde edilmesi ve harcamalarının tespitinin yapılması muhasebe kayıtları ile mümkün olacaktır. Bir ürün ya da hizmet için maliyetlerin hesaplanmasında kalite maliyetlerinin belirlenmesi, T.K.Y ile uyumlu, bu yönetim biçiminin gereklerine uygun Yönetim Muhasebesi faaliyetlerinin uygulanması başlıca önem arz etmektedir. Bütün bunların gerçekleşmesinde ilk defa doğru yapılması felsefi gereği, süreç esnasında kontrol sağlanmalı ve yapılan hesapların doğruluğu denetlenmelidir. Böylece muhasebe, yönetim için hedefleri belirlemede önemli bir araç ve dinamik bir süreç olarak düşünülmelidir.
Keywords: MUHASEBE; TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ; Yönetim ve yardımcı hizmetler