Kalkınma ve yönetişim ilişkisi üzerinden 90 sonrası Türkiye’de kalkınma politikaları - Loş, Nilüfer (My University, 2011)
netişim, kalkınma, sürdürülebilir kalkınma, modernleşme, küreselleşme ÖZET Bu çalışmada küreselleşme kavramının getirdiği değişimler ve bu değişimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan yönetişim kavramının Türkiye'nin 1990 sonrası kalkınma politikaları üzerindeki etkisi incelenmektedir. Küreselleşmenin bir sonucu olarak karşımıza çıkan modernleşme kavramı kalkınma politikaları üzerinde de etkili olmuştur.Kalkınmayı büyüme merkezli olarak değerlendiren Geleneksel Kalkınma Yaklaşımları, yerini insan merkezli büyümeyi temel alan Yeni Kalkınma Yaklaşımları’na bırakmıştır. Kalkınmada insan unsurunun ön plana çıkması ülkelerin kalkınma politikalarını da yakından ilgilendirmektedir. Kalkınma politikalarında meydana gelen değişimler; insan merkezli, sürdürülebilir kalkınmaya önem veren ve katılımı güçlendiren çeşitli yaklaşımları içermeye başladığından yönetişim kavramı bu noktada analize dahil edilmektedir. Türkiye’nin 1990 sonrası kalkınma politikalarına bakıldığında küreselleşme ve modernleşme kavramlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan yönetişim uygulamalarına rastlamak mümkün olacaktır. Yönetişim modeline geçişin bir gereği olarak yerel alanların güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma düşüncesinin kalkınma politikalarının merkezine yerleştirilmesi, ilgili dönemdeki kalkınma planlarında sürdürülebilirlik vurgusunun açıkça gerçekleştirilmesi ve Avrupa Birliği uyum sürecinde gerçekleştirilen reformların yönetişim kavramının izlerini taşıması, Türkiye’nin 1990 sonrası kalkınma politikalarının oluşturulması ve uygulanması sürecinde yönetişim kavramının önemli bir yere sahip olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Governance, development, sustainable development, modernization, globalization

In this study the concept of globalization and the changes brought about as a result of these shifts in the governance of Turkey after 1990 and examines its impact on development policies. The concept of modernization on development policies have been effective.. The traditional growth-based Approaches to Development, the location of new development approaches based on human-centered growth has left. Development of human factor closely related to the emergence of countries' development policies. The changes of development policies, human-centered, giving importance to sustainable development and participation began to include various approaches to strengthen the concept of governance is included in the analysis at this point. Looking at the concepts of globalization and modernization in Turkey after 1990 as a result of development policies in the emerging governance practices will be able to come across. As a part of the transition to the model of governance to strengthen the local areas, the idea of sustainable development, placing the center of development policies, development plans for the corresponding periods clearly the emphasis on sustainability and the realization of the reforms carried out in the process of compliance with the European Union to carry traces of the concept of governance, governance in the process of formulating and implementing development policies in Turkey after 1990 the result reveals that the concept has an important place.
Keywords: Kalkınma Ekonomisi; Kalkınma İktisadı; Küreselleşme; Modernleşme; Sürdürülebilir Kalkınma